söndag 30 januari 2011

Tema52: #1 - Ljus

Det finns en anledning till varför jag har problem att delta i fotoutmaningar med "ordlös" eller "tyst" i titeln. Jag kan inte bara låta bilderna tala! Eller. Jo, jag kan. Men just idag behöver jag en förklaring till min bild.

Det är alltså dags för Tema52 och första temat "Ljus". Vi är cirka elva stycken som kommer lägga ut en bild varje vecka för att sedan kommentera och ge varandra konstruktiv kritik. Jag har verkligen haft problem med denna första utmaning. Ljus. Det kan vara så mycket, men jag vill inte bara slänga ut en bild som inte betyder något. Så till slut bestämde jag mig för att göra ett kombinerat projekt av hela den här Tema52-grejen.

Jag har haft funderingar på att avbilda/återge/porträttera min stad. Nu blir det ett Lund genom 52 teman bestämda av någon annan. Det ska bli väldigt intressant, särskilt när vi kommer till dödssynderna..!!


Så, först ut i projektet blir Lund i ljus.

Igår

Det blev ganska tyst här på bloggen efter min önskan om att få åka någonstans igår. När P steg upp luftade jag nämligen mina tankar på Universeum, och han var inte sen att hänga på. Halvvägs upp såg jag att batteriet till kameran var nästan dött. Likadant med vår lilla kamera. Och bådas mobiltelefoner. I en perfekt värld skulle man inte behöva ladda saker för att de skulle fungera. Men det är i varje fall ett tecken på att resan till Göteborg var helt spontan..!


Så, levde det hela upp till hajpen? Svar nej. Vi fick en sen start och kom fram lagom till lunch, och som på alla ställen är lunchpriserna lite tilltagna. Maten var i och för sig som normalt, men drickat kompenserade för det. 25:- för en halvliter Ramlösa, 15:- för tre deciliter mjölk. Och jag som trodde det var dyrt på Pressbyrån... Och hur tänkte man när man byggde den här matanordningen? Småbarnsfamiljer till max och ingen ljudisolering alls? Hade jag inte redan haft tinnitus hade jag säkert fått det igår.

Och sen gick vi in. Och högst upp finns akvariet med HAJARNA! Coolt, så klart. Men jag är ändå lite besviken för jag hade fått för mig att det skulle vara större. På Tropikariet i Helsingborg har de också en stor tank där de har ett par hajar. Visst, den största hajen i Götet var ju grym, men ...

Regnskogen var fuktig, men samma sorts apor härjar fritt på nämnda Tropikariet.

En baksida till att ha rest lite och sett en del, är att man tycker att många andra saker är så små. Som det här.
När vi var i Las Vegas var vi nämligen en sväng på Mandalay Bay, och de har ett rätt grymt akvarium, kan man säga. Spana in länken. Dessutom besökte vi på samma resa Sea World i San Diego. Kolmården blir aldrig detsamma igen....


De två våningarna med experiment var uppskattade av barnen, men återigen; i Malmö finns Malmö Museer med liknande grejer till ett inträde av 40:- per vuxen och 20:- per barn. Ska man åka och leka och experimentera lär det vara dit man tar sig även fortsättningsvis.

Och nu när jag klagat klart och talat om allt som finns på kortare avstånd, så kan jag ändå sammanfatta resan som att vi alla är nöjda. Fattigare på pengar, men rikare på erfarenhet. Vi vet att vi inte åker t&r till Göteborg bara för Universeums skull någonsin igen, och vi vet att om vi är i Göteborg av någon annan anledning så finns det andra saker som vi hellre gör än åker till Universeum.
Bra så!

Och tillägg: Barnen hade jättekul!

lördag 29 januari 2011

Sovmorgon


Extra skönt att vakna och inse att klockan faktiskt är halv åtta. J2 kom in vid halv fem men lyckades somna om. P var på konsert igår och jag har faktiskt ingen aning om när han kom hem, men jag vet att han ligger i sängen och sover nu i alla fall. Det är lite synd, jag har sånt lust att spontant bara åka någonstans, typ till Universeum i Göteborg. Men om man ska göra en sån resa måste man ju komma iväg någorlunda tidigt, och jag har en känsla av att det kommer bli en seg dag idag. Nåja, någongång ska jag väl lära mig att njuta av det också, fast det känns lite långt borta när det första man tänker när man vaknar halv fem är "åh nej, nu är helgen snart slut"....

Dags för frukost!

fredag 28 januari 2011

Nattningsstrategi

Vi har en ny nattningsstrategi som involverar J1, och den går ut på att den förälder som är minst irriterad på flams och trams och raseriutbrott och slag och sparkar, får ta nattningen med henne. Jag har inget tålamod alls med det där vissa dagar, och andra dagar är det P som behöver avlösning. Ni som känner P kan nog inte ens fatta att han tappar humöret, men ni har kanske å andra sidan inte träffat en obstinat femåring. HerreGUDH, säger jag bara! Idag var det min tur att slippa. Ja, tänk er. Från att alltid ha läst sagor och haft mys vid nattningarna, till att det ska bli dagens stora bråk, någonting man drar lott om att slippa.... Fruktansvärt!


För övrigt har jag äntligen bestämt mig för vad mitt första foto för Tema52-utmaningen kommer bli. Efter att ha haft ångest i nästan en månads tid har jag idag knäppt en bild som ska vara "ljus". Pust! De andra deltagarna är riktigt duktiga, och min bild är inget speciellt, men jag tänkte att jag måste släppa ångesten och kicka igång med något så att det inte blir inget. Dessutom har jag tänkt göra ett lite kombinerat fotoprojekt. Mer om det på söndag klockan 19, när "ljus"-bilden ska presenteras på bloggen.

torsdag 27 januari 2011

Meeeen så KALLT!

I morse stog det bara -6 grader i min telefon (vem behöver termometer nu för tiden, huh?), men jag svär det var så kallt att linserna nästan frös fast i ögonen på mig. Enough already! En glädjande nyhet på väderfronten är dock att den sol som vågat sig fram de senaste dagarna faktiskt värmer lite. Synd bara att inte hela kroppen kan få sol på sig samtidigt, för den delen som är i skuggan är ju djupfryst....

Bild från januari 2010

Idag firar jag och maken 7 år som gifta. Jag gick till jobbet innan han vaknade och han gick till jobbet innan jag kom hem. Kanske hinner jag inte somna innan han kommer hem ikväll, men det kan jag inte garantera för det har varit såååå tungt att stiga upp de senaste dagarna så jag pallar inte vara vaken. Men 7 år. Det är lång tid. I alla fall om man betänker vilken ungdom jag är ;-)

Nu har jag värmt mig klart och ska springa och hämta barnen på dagis. Det blev ett litet stopp hemma först för att äta lunch, något jag inte gjorde på jobbet och därför var i akut behov av då blodsockret var megalågt. För allas trevnad, liksom. 

onsdag 26 januari 2011

Ingen cheesecake

Det blev ingen cheesecake igår, men väl en Irish Coffee. Det var nice! Varje gång jag gör någonting sånt, d.v.s. träffar en kompis några timmar, förundras jag över hur trevligt det är att bo i Lund! Eller kanske att det egentligen är trevligt att bo nära mina kompisar! Jag trodde inte att jag behövde dem på det lättsamma sättet förrän jag kom tillbaka och hade dem igen, då insåg jag allt man missar när man bor långt bort och måste planera några månader i förväg innan man kan ses. Gött mos, alltså! (att det sedan var ännu svårare att komma upp i morse än det var igår på morgonen, det kan vi tala tyst om)

tisdag 25 januari 2011

Tillsammanstid

När hade vi egentligen egen tillsammans-tid senast, bara jag och P? Jag misstänker att det var den där dagen i Las Palmas... Ah, ljuva minne! Sedan vi kom hem har P jobbat nästan hela tiden, och annars är ju ungarna alltid med (precis som det ska vara!). Igår fick vi en timme tillsammans som vuxna. Visserligen var vi på ett möte på J1s blivande skola, men ändå, hela vägen dit och hem (tio minuter sammanlagt) kunde vi prata obehindrat med varandra. Lyxigt!


Idag var det meningen att jag skulle gå på bio med Hanna. Men jag pallar inte. Filmen är 2,5 timmar lång och började först klockan 21, dessutom vill jag egentligen inte ens se den. Vad tänkte jag, liksom, jag som brukar sova klockan tio på vardagarna. Och helgerna. Så blir det när sovmorgon är detsamma som att vakna klockan sju och ligga och dra sig en timme. Inte som förr, precis. Jag har i alla fall tänkt bege mig in till stan och träffa Hanna klockan åtta, inte vet jag vad vi ska göra, en cheesecake hade suttit fint *haha*

söndag 23 januari 2011

Förra helgen


VI VA I RIDAHUSÄT!!
VI LEKTÄ!
DE VA ROLIT!
FÖST SÅ ÅKTE VI BUSS!



J1 sitter på datorn ibland och skriver. Igår la jag in en bild från förra helgen [då vi var på Riddarhuset i Kristianstad och tittade/lekte i Elsa Beskows värld] i ett word-dokument och så skrev hon text till. Hon lärde sig mellanslag, utropstecken och att byta färg på texten.... Inte illa! Hon är bättre på ordbehandlingsprogram vid fem års ålder än vissa i lärarkåren, kan jag tala om.

lördag 22 januari 2011

Det här var ju intressant!

Det har alltid varit så att P och jag tycker att inredning är kul, men att gå därifrån till att faktiskt inhandla något har liksom inte alls varit vår grej. Jag känner att jag nog egentligen har basmöblerna, men småsaker, som gör ett hem hemtrevligt, det saknar jag. Så nu, när vi inte sparar varenda krona vi har för att resa bort nästa vinter, har jag bestämt mig för att faktiskt inte bara titta, utan också slå till när det är något jag gillar.


Idag åkte vi till Nova för att köpa present till J1s kompis som J1 ska på kalas hos i morgon. Egentligen vet jag att jag behöver både en sport-BH och ett par träningsskor, för att inte tala om att jag faktiskt behöver kläder! Men att köpa kläder med man och barn i släptåg får panikkänslorna att svalla innan jag ens börjat, så istället vandrade jag bort till Sia, som hade halva priset på allt i butiken förra gången vi var på Nova. Då hade jag sett ett stort ljusfat med ordinarie pris 595:-, men jag velade som vanligt och gick därifrån utan något alls. Jag hoppades på att kanske fatet kunde vara kvar idag, särskilt som det nu var 70% på allt i butiken! Trots att det var väldigt utplockat hittade jag fatet och slog till direkt. I julklapp hade jag dessutom fått ett presentkort av syrran på 300:- som gäller på alla butikerna på Nova, så det blev pengar över! Eller.... ja, det hade kunnat bli pengar över om jag inte sett en lampfot som var riktigt snygg.


Vi saknar verkligen lampor här hemma, och är det någonting jag verkligen inte vill köpa på IKEA så är det deras lampor. De är visserligen prisvänliga, men ack så tråkiga! Så när jag såg denna lampfot med den tidigare prislappen 995:- (!!!!!) (aldrig jag skulle betala det för en lampfot!) (vilket är anledningen till att det saknas lampor här hemma, som sagt...), slog jag till utan att rådfråga maken, som säkert hade sagt nej. Bildbevis på både ljusfat och lampfot får komma när ljus och lampskärm har kompletterat det hela.

Det verkligt intressanta var dock att när jag kom hem och insåg att jag faktiskt inte har så mycket några rena kläder, och skulle slänga dem jag har i tvätten, så märkte jag att trots att jag samlat ihop allt jag äger, inte ens får ihop en hel maskin...

fredag 21 januari 2011

Susan, var är du?

Jag hade trott att jag skulle få mysa lite med min familj idag. Men så fort jag kom hem så skulle min käre make hjälpa grannarna hämta en soffa i Malmö. Jag tror att vi båda trodde att det skulle gå ganska snabbt, men han har i denna stund varit borta tre timmar. Barnen och jag har fredagsmyst och tittat på Toy Story 3 för jag vet inte vilken gång i ordningen. Spelar liksom ingen roll att jag har sett den 15 gånger heller, jag börjar alltid tjuta på slutet för den är så sorglig. Men i alla fall. Barnen ligger i sängen och jaaaaaa NU kommer han! Tre timmar, alltså. Och nu ska han in till dem och dricka te, tydligen. Att våra grannar inte är från Sverige...? Ja, det märks väl va? De är jättetrevliga, jag bara önskar att P hade kunnat vara hemma en stund eftersom han ska jobba hela helgen.....
Utsikt på promenaden från Amadores till Puerto Rico.

torsdag 20 januari 2011

Hur drömmar inte blir sanna

Idag på bussen hem såg jag att det satt en man på trottoaren framför Kapp Ahl och spelade dragspel och sjöng för glatta livet. Jag tänkte att du, även om jag gick förbi dig skulle du inte få ett öre av mina surt förvärvade pengar, för varför ska du sitta där och få pengar av mig när du inte gör någonting. Och sedan tänkte jag att jag så många gånger har önskat att jag kunde göra någonting jag älskade, att kunna tjäna pengar på någonting som jag tyckte var kul. Jag påstår inte på något sätt att denne man uppskattade att sitta på en trottoar i minusgrader och spela på sitt instrument. Kanske är det inte heller ett aktivt val han gjort att spela för pengar, fast i det Sverige vi lever i misstänker jag att det kommer in pengar på annat håll också. Jag tänkte inte bli alldeles politisk och komma med en massa om och kansken, utan mer reflektera över att det kanske hade varit bättre om man gjorde det man älskade och fick pengar av någon som tyckte att det var bra, istället för att surkärringar ska slå vakt om minsta lilla krona därför att man inte har "Ett Riktigt Jobb". Om alla tjänade lite pengar på sina drömmar, skulle folk kanske vara lyckligare. Jag vet inte hur man skulle klara sig rent ekonomiskt, men ... ja, det är ju en annan femma.


Bilden är från Las Palmas, där dessa karlar ställde sig och spelade julmelodier i 27-gradig värme. Jag hade gladeligen betalt dem för att sluta och gå därifrån, men det hade kanske sänt lite konstiga signaler.
/Surkärringen

onsdag 19 januari 2011

Endorfiner!

Eller vad är det det heter? Såna som frigörs när man tränar och mår bra? Konstigt att jag ändå inte kan pallra mig iväg oftare än jag gör, men nu behöver vi inte fokusera på vad jag inte gör, utan helt enkelt tänka att JA, det var väl toppen att jag kom iväg idag! Den 19 januari och jag har tränat hela TVÅ gånger detta året! Det är två gånger mer än januari förra året... Jag och syrran har alltså använt min (och kollega SBs) julklapp från jobbet, och det var riktigt nice. Crosstraining 20 minuter (mycket lättare när man inte har migrän, men ändå inte särskilt lätt!!) och 25 minuter i olika maskiner... Jag kan ju redan nu meddela att jag har träningsvärk i armarna...

Annars då? Jotack, jag lever. Två dagar till helg, fyra veckor till lov. Men späckat schema tills dess eftersom vi ska köra svenska nationella proven och vi vill så gärna att MÅNGA ska klara sig! Tyvärr är väl inte det verkligheten, men vi kämpar på...

En sak som jag går och oroar mig över är att jag har antagit en utmaning som heter Tema52. Ni ser ikonen här brevid. Det är en fotoutmaning och första temat är "ljus". Det är ungefär som 365-utmaningen, fast med ett i veckan istället för hur mycket som helst. Grejen är att jag är helt insnöad på "ljus". De andra som är med är så himla duktiga, jag känner mig som amatörernas amatör i jämförelse och har världens prestationsångest. Tips och idéer mottages tacksamt.

Dags att fixa sig så man kan skönhetssomna och sova sina nästan 8 timmar...
Tjingeling!

tisdag 18 januari 2011

Jag skojar inte!

Det är barmark nästan överallt efter ett par nätter med regn. Himlen är grå, men det gör inte så mycket, jag ser att det finns en sol där bakom, och bara det är mycket värt!  Jag ska ta bussen (ja jag vet, nu är det barmark och jag borde gå...) till tåget och kommer kanske hem innan mörkret sänker sig...

Livet känns helt okej, faktiskt!

måndag 17 januari 2011

Mmm, Jag vill..


..sova! Men det går ju inte för Sverige spelar ju handboll på TVn. Men att få krypa ner under ett tjockt, varmt täcke och slumra in och drömma om varmare ställen...

I ärlighetens namn är Skåne just nu ett varmare ställe. Det töar för fullt, vattnet skvalpar i rännstenen och drömmen om Våren lever. Bara ett par månader till nu...

söndag 16 januari 2011

Hur man spenderar en söndag.

Om man har varit på museum en heldag på lördagen tycker i alla fall jag att det kan räcka för en vecka. Malmö museer kan vänta till P's nästa lediga helg. Istället for vi till IKEA idag. Ja, vi och alla andra, som det brukar vara en söndag. Men, om man är där när det öppnar (vilket inte är något problem om man har barn som vaknar klockan sex) så är det faktiskt varken trångt eller jobbigt. Så nu har det handlats lite grejer till J2s rum för en gång skull. Och till hallen. Jag känner mig ganska inspirerad att piffa till här resten av dagen, så att J2 sover middag (lite sent) och J1 kollar på Totoro, är helt okej. Jag har tagit några före-bilder och ska sätta igång piffandet för att sedan kunna ta lite efter-bilder. ar jag energi kvar hade det inte varit helt fel att ta rätt på allt skräp jag har på skrivbordet också... eftersom det var ett mål med jullovet, som inte uppfylldes.

Men först, kaffe!

lördag 15 januari 2011

Kristianstad

Vi hamnade i Kristianstad och är på museum. Det är trevligt men jag är arg antingen på mig själv eller min kamera för att alla bilder blir bajs.

fredag 14 januari 2011

Serbien-Algeriet {spännande!!!!}

Så spännande andra halvleken var! Algeriet hämtade ikapp de fyra mål de låg under och gick till och med förbi. Tyvärr tog serberna igen och de följdes åt i stort sett hela matchen, och sista minuten slänger serberna in det avgörande målet. Egentligen spelar det ingen roll, jag håller inte på något lag, men det hade varit en skräll om Algeriet tog poäng, och alla gillar väl en underdog? Hur som helst, andra halvlek gav oss valuta för pengarna, och pappa har lovat att ta med mig på lite Lugimatcher vad det lider. Heja handboll!

Egypten-Tyskland {paus}


Matchen var riktigt tråkig. Kanske var förväntningarna lite höga, på Tyskland då, som jag trodde var ett lag som skulle krossa Egypten, men så blev det inte. Nu kommer jag inte ens ihåg resultatet, men det blev några måls ledning till slut.

Helg!

Helg! Helg! Heeeeelg!
Ingen kan väl tro att det bara var fem dagar sedan man började jobba igen?! Det känns som lite längre sen än så. Jag ser verkligen fram emot helgen också, P har varit ledig idag och har städat lägenheten, och han är ledig hela helgen så vi har stooooora planer på Malmö museer imorgon. Det är ett både billigt och barnvänligt helgnöje. Jag hoppas bara att inte hela resten av Malmö tänkt som vi. Om en timme kommer pappa och hämtar mig, så det blir nog en liten kvalle-stund med barnen och Buzz & CO fram tills dess.

Ha en bra fredag, alla!

torsdag 13 januari 2011

Oväntat roligt!

Pappa har ont i sitt knä så vi hoppar över badmintonen imorgonkväll. Istället slog vi till med biljetter till handbolls-VM som ju går av stapeln idag. Vi ska se Tyskland-Egypten först och sedan Serbien-Algeriet. Så titta på TV:n i morgon, jag kommer sitta på en halvkass plats i ena hörnan, jag kan vinka lite till er! Nu är det dags för en match framför TV:n, och då menar jag inte med P.
...jag som skulle gå å sova tidigt idag...

Avspänt


Idag har mina kollegor och jag tagit igen den där tiden som vi fick gå tidigare i måndags. Vi har varit på en fyratimmars föreläsning på socialförvaltningen, och det var lite lagom segt. Intressant, men segt (fråga bara de kollegor som slumrade till...!) Efteråt haffade rektorn mig för att tala om att han tyckte att jag såg så mycket mer laid back ut efter julledigheten, piggare och mer avslappnad. Det tycker jag var roligt att höra, även om det kanske betyder att motsatsen var det rådande före jul... jag känner mig ju mer avslappnad eftersom jag har skalat bort måsten som inte var några måsten. Jag tänker försöka njuta mer av det jag har istället. Det borde vi göra allihop!


onsdag 12 januari 2011

Fel på så många plan

- Jo, han har skaffat sig en ny tjej. Hon är ryska.
- Shit, jag gillar verkligen inte dem!
- Nä, man ska kanske inte dra alla över en kant, men ryskor är bara ute efter pengar!
- Fast han kan ändå inte ha någon svensk tjej, han lever liksom inte upp till vad en man ska vara.
- Nä, det är bättre att han har någon som inte kräver så mycket av en man då. Jag är jätteglad att han har träffat den där ryskan.


Ehhhh.... Det heter inte "dra alla över en kant".
Bland annat.

tisdag 11 januari 2011

Dotter på dagis

Här är en artikel om J1s dagis. Till å mä lite bild på dotra. Can you spot her? Och ja, jag tycker att det är bra att de har samlat femåringarna på samma ställe. Hon gillar det själv också, hon lär sig saker och hon får kompisar i sin egen ålder, som hon sedan förmodligen kommer gå i samma klass tillsammans med. Så ur all röran som var i våras har det ändå kommit något bra.

Gammal och rynkig

Mina händer, tänker jag förskräckt. Mina händer!! Jag som är så ung borde väl inte ha rynkiga händer? När hände det, liksom? Ska jag behöva börja använda handkräm nu? Antirynkhandkräm. Nu? Jag som är så ung? Och de gråa hårstråna som börjar ta över, borde jag inte färga håret så jag slipper se dem? Shit, det är nu det händer, nu blir jag gammal...

måndag 10 januari 2011

Bomull i huvet

Jepp, huvudet fullt med bomull efter första dagen på jobbet. Och då "fick" jag ändå sluta tidigare eftersom jag är obligatoriskt tvungen att jobba över på torsdag. Jag hade också fått en julklapp från skolan (alltså kommunen), men eftersom det var en stor kartong choklad  tog jag med den till klassrummet och tvingade på eleverna hela asken (de var faktiskt svårövertalade, imagine that!) Man fick också en månads provträning på Actic, som råkar vara det gym som ligger tre minuter härifrån hemmet. Kollega SB, som jag beklagat mig mycket över, gav bort sitt också, så det norpade jag till mig och nu kan syrran och jag träna crosstraining hur många gånger vi vill fram till den 27 januari. Fast nu är hon förkyld, och jag vill ju inte gå dit själv, för det är ju lite pinsamt att svimma av trötthet när man inte har någon som tar hand om en efteråt, och att sitta själv och basta är inte heller samma grej...

Glömde jag förresten tala om att jag fick ett badmintonrack av mamma och pappa i julklapp? Inget billigt från Statoil heller, så pressen är på att verkligen börja spela och använda det! På fredag är det dags, det har vi bestämt, för då är P ledig, så det ska inte vara några problem att spela en timme. Yeha, KUL!

söndag 9 januari 2011

Omstart!

Idag är det omstart. Jag har varit ganska bra på att skriva upp allt jag har ätit, precis som jag ska, men det betyder inte att jag har ätit som jag ska. Men om man skriver upp det så har man i alla fall inte fuskat, utan har koll på hur mycket man faktiskt har ätit. Fast. Det hjälper ju inte, så nu är det omstart som gäller. Det är inte lätt att komma ur frossar-tagen, och jag har inte ätit så bra idag heller, men det är i alla fall från och med idag det gäller. Jag hade alltså gått ner 20 kg mellan mars och november, och målet är att jag ska gå ner 10 kg mellan januari och juni. Det borde inte vara omöjligt, om jag bara skärper mig och inte ger upp. Jag vet ju att jag mår bättre, så det borde vara motivation nog, men så känns det inte just nu.

Vi har varit hos mamma och pappa idag och mamma har lärt mig sticka! Jag har kunnat det förut nångång, men inte lägga upp maskor själv eller byta färg, men det kan jag nu. Planen är att jag ska sticka en låååååång rak... ehm.. halsduk..? som jag ska klä in ett fult rör ute på balkongen med lagom till våren. Och när jag just nattade J2 (ja, det är tidigt, men det är tredje dagen på raken som han inte sover middag, han var helt slut!) låg jag och funderade på hur bra det kommer bli med stickning framför TV:n. Inte en hand ledig för småätande! Och sen, om några veckor eller så, så ska jag lära mig att virka mormorsrutor för jag ska göra ett överkast till vår säng. Varför satsa litet när man kan satsa stort?

Omstart också för i morgon smäller det. Ny termin. Nya tag.
Jag lämnar bloggeriet idag med en planet där alla prinsessor vill bo. När de är höga.

lördag 8 januari 2011

Mot oändligheten!

Fast när jag skrev den där rubriken kändes det som ett dåligt omen eftersom jag ska ut och köra idag och är ganska nervös över det. Vi ska till Byhåla och P jobbar (som vanligt), vilket betyder att jag måste köra själv. Helst kör jag inte när väglaget är dåligt. Eller när det är mörkt. Och idag kommer det vara både och, framförallt när vi ska hem. Inte kul alls. Igår var illa nog och då körde jag i 40 km/h i djup snömodd hela vägen till/från Hanna, vilket då tog tio minuter. Tänk er en väg som brukar ta en timme... Jag måste snart bege mig om vi ska vara framme klockan halv elva.

Det är så roligt med barnen just nu. J2 har börjat leka på ett sätt som inte J1 gjorde när hon var i tvåårsåldern. Han leker med sina små polisgubbar och bilar, pratar med dem och hittar på dialoger... Och J1, hon sitter och skriver och läser och känns så stor! Till råga på allt kom valblanketterna inför skolan i höst. Tjena, hon ska liksom börja i skolan! Vi har tre skolor i området att välja på, men är så klart fria att välja någon annan. Trots att jag är lite tveksam till den som ligger närmast - större än de andra, mer problem? - så blir det den just för att den är närmast. Inga vägar att korsa och den ligger vägg i vägg med dagis. Hon känner till den också eftersom de är där och äter varje dag. Inget svårt val, alltså, och blir det för jäkligt får man väl byta.

Kaffedags.

fredag 7 januari 2011

Vattenplaneten

Min vän Tezzie (underliget att jag alltid skriver just så när jag nämner hennes blogg) har skrivit om hur man leker med bilder och skapar små egna planeter. Det såg så klurigt ut första gången jag såg det, men när jag läste tutorialen (kan man försvenska det ordet egentligen?) så insåg jag att det inte alls var så svårt, i alla fall inte själva stegen för att göra det. Att däremot få till en bra bild var lite svårare eftersom man behöver en bra utgångsbild. Hur som helst var det riktigt kul att försöka, och jag lyckades med en vattenplanet på mitt tredje försök, och en bergsplanet med... Inte på något sätt perfekta, men det var roligt, och övning ger färdighet, så det här vill jag verkligen försöka mig på fler gånger!



Oväntat besök, på med kaffet!

Jag hoppas att ungarna (mina barn, andras ungar) som sparkade sönder vår snögubbe igår så fort vi gått in, kommer tillbaka idag för att sparka sönder den jag och J1 byggde i förmiddags. Längst ner är nämligen en stor sten. Sparka på den, ni! *skrattar elakt*

Vi fick oväntat besök också när vi kom in. Rigge tittade förbi så det blev på med kaffet på direkten. Tur att vi ägnade större delen av gårdagen till att plocka upp och plocka undan, det var faktiskt riktigt presentabelt här, om jag får säga det själv.

Jag har inte kunnat få J2 att somna nu mitt på dagen, och om en timme tar vi bilen till Hanna och Morris för att lämna av lite leksaker som vi rensade ut igår. Så gött att ha någon att lämna sakerna hos så man slipper känna att de bara står och samlar damm. Jag ska under den timmen rensa ut lite kläder i J2s garderob igen. Känns som att det blir en liten påse kläder varje gång vi ses, och även det är toppen, för här ska det minsann inte bli några fler barn!

torsdag 6 januari 2011

Vi bygger, han äter


Jag önskar att J2 hade varit liiiite större idag. Bara tillräckligt för att han också skulle tyckt det var kul med kramsnö, för under tiden jag och J1 gjorde snögubbe stod han bara och gnällde för att det var för mycket snö, och det är inte precis lätt (eller roligt) att hålla en tvååring i handen samtidigt som man gör snögubbsdelar. Men när vi gjorde snölyktan piggnade han till - massa snöbollar, serverade å klara, bara att börja käka! Och ljus som man kan blåsa ut så fort mamma tänt dem, jättekul! Egentligen hade jag gärna byggt ett snöfort också innan vi gick in, men det var inte att tänka på. Nu önskar jag att snön ligger kvar, alldeles lika kramgo som idag, till i morgon, så att vi kan bygga ett snöfort när P är hemma på förmiddan.

(Å ja just det. Om näsan på snögubben ser lite underlig ut beror det på att vi inte hade någon morot hemma. Istället blev det en gammal banan, som blev än svartare i skalet ganska omgående när den placerades i fejjan på gubben.)

Jepp, det känns!

Det känns som en lättnad idag att jag har droppat kursen på Mah. Så mycket att jag till och med nästan, kanske, ser fram emot att jobba på måndag. Rätt schysst att få fritid, som jag egentligen haft hela tiden, ju... Knäppt.

Det känns också bra att bära ner julgrejerna i källaren. Och en hel del leksaker! Bort med det gamla så att det nya syns. Sen kan man ta fram det gamla igen om några månader. Dessutom tycker jag ju om att rensa, så det har blivit en kasse skräp med. Nice! (fast föresatsen om att rensa pysselskåpet och skrivbordet är ju inte direkt infriad än...)

Det känns däremot ingenting i benen efter crosstrainingen, vilket är underligt eftersom jag knappt kunde gå efteråt.... Men jag stretchade bra. Inte armarna, som jag nämnde, och i dem har jag lite träningsvärk faktiskt. Och det är ju faktiskt lite skönt, så man vet att man använt dem.

Fortsätta rensa, var det!

onsdag 5 januari 2011

Ni missar väl inte...

...Isabelles nya inredningsprogram för barn, Fixa rummet! Det gjorde jag, för det går på Barnkanalen mitt på bästa nattningstid. Så nu har jag kollat in det på SVT Play. Om ni har en halvtimme över kan ni också göra det!
Fixa rummet

Nyårsafton


 

Inte svårövertalad

Vi skulle köpa pulka (för både våra - som egentligen är mormor och morfars men som visst blev kvar här förra året... - är trasiga) och ha en riktigt pulkadag, var planen. Inte en pulka att köpa så långt ögat kan nå! Typiskt. Syrran hängde med till Skattkammarön istället, och vi rastade barnen i två timmar innan det bar hemåt igen. Matning utförd, vila framför TV:n pågår. Toy Story1. J2 fick ju en Buzz i julklapp och här dras det lite TS-inspirerade citat i form av: "Upp med labbarna" osv. Men nu var det ju inte det som rubriken syftade på, utan min egen idé om att ge upp SVA-studierna. Nepp, svårövertalad var jag ej! Jag har redan mailat mina kursare och mina lärare och talat om att jag hoppar av. Lika bra.

När jag var på föreläsning före jul, den som P vann med Isabelle McAllister bl.a., sa de någonting som var riktigt nyttigt att höra. 90% (eller mer) av alla förväntningar som läggs på en, lägger man på sig själv. Alltså, om jag känner mig pressad att prestera när det gäller olika saker, så är det oftast jag själv som har lagt den pressen på mig. Att klara studier i SVA samtidigt som jag har ett arbete som tar enormt mycket tid och är småbarnsmamma, det är det absolut ingen annan än jag själv som tvingar mig till. Onödig press. Skala bort.

Nu känner jag mig inte lättad så där "aaaaaaahhhh, skönt att bli av med det där", för jag tycker inte om att inte slutföra saker. Men om ett tag kommer det kännas så. Och jag kommer få mer tid till att göra annat. Odla intressen, kanske, istället för att klaga på att jag inte har tid till mina intressen. "aaaahh!"

Ge upp?

Jag vet inte om jag vill läsa klart kursen i svenska som andraspråk på Malmö högskola. Det är lite trist att ha gjort halva och sen ge upp, men det verkar inte som att det kommer ge så mycket nytt, förutom poäng som säger att jag läst den, och mer arbete som man ändå inte får någon respons på... Jag tror inte att jag kan undervisa i SVA i vilket fall som helst, det är skitsvårt att förklara grejer för någon som inte förstår, och faktiskt har jag under en termin inte fått några som helst verktyg att använda för att bli bättre, hittills.
Vill jag ens vara lärare? ...den eviga frågan...

På lut

Men så trevligt att vakna upp även idag med migrän på lut. Efter att ha haft känningar både måndag och tisdag är frågan inte om det kommer ett jätteanfall snart, utan när. Hade det inte varit så problematiskt att ta hand om ungarna (P jobbar varje dag denna vecka - även helgen!) med migrän, skulle jag föredra att få ett rejält anfall snarast, för att få det överstökat. Men som sagt, vem ska då ta hand om ungarna.

Syrran och jag var och tränade crosstraining igår, och det var SKITjobbigt!!! (och kul!!!) Jag kunde knappt gå efteråt, fast jag bara gjorde det i 20 minuter. Idag känns det nada i benen, men dock i armarna. Jag stretchade benen rätt bra igår iofs för att slippa den värsta träningsvärken, men armarna tyckte jag inte att jag hade använt så mycket så dem struntade jag i. Så där fick jag.

tisdag 4 januari 2011

Att verkligen röra på fläsket

Häromnatten kunde jag inte sova. Det kändes spattigt i benen och armarna och jag gick upp och ställde mig i hallen och joggade på stället i tio minuter innan det kändes lite bättre. När vi var iväg på resan var vi ute hela tiden och det var i varje fall någon liten promenad om dagarna, men sedan vi kom hem har det inte varit så mycket för att dra pulkor på ren is är faktiskt inte ett dugg tungt... Så idag ska jag och syrran träffas och crosstraina för första gången! Om 1,5 timme, faktiskt. Och då inser jag att jag saknar skor, sport-BH... ja, träningskläder överhuvudtaget. Intressant!

J1 är anmäld till Medborgarskolans dans (500 spänn billigare än Crazy Feet!). Hon ville inte fortsätta med balett utan ska nu prova på alla möjliga sorters dans. Det tycker jag verkar bra, så kan hon se vad hon tycker är roligt om hon vill fortsätta.

P ville vara snäll igår så när han var inne och skulle köpa ett spel till sig själv på Nova så köpte han Sims3 till mig...... Det var jättesnällt, men 400:- för ett spel...... som jag egentligen inte har tid att spela och som är mycket svårare med kontroll (PS3) än vid datorn.... Det hindrade mig dock inte från att spendera två timmar med spelet igårkväll och att känna sug efter mer. Trots att mitt barn blev omhändertaget av socialen redan efter en halvtimme.....

måndag 3 januari 2011

Det rycker och drar..

..i benen på mina barn! Efter minidiscointrot på hotellet är det dans som gäller här hemma, och J1 klickar sig vidare till diverse låtar på youtube. Just nu är det Gummibearsong som gäller.... Ehm. Inte så bra låt, men den svänger.... Så jag började kolla dansskolor igen inför våren. Hon har ju dansat balett i Lomma ett år, men jag är rätt trött på att köra dit varje söndag och skulle hellre vilja att hon dansade i stan, men om man kollar Crazy Feet kostar det 1395:- för 5-åringar att dansa en termin. Äh, de borde döpa om sig till Crazy Fees istället. Helsjukt.

minidisco på hotellet

Måndagmorgons morgonkaffe

"Morgon" - det var väl ett, utseendemässigt, riktigt fult ord?!

Idag tänkte jag plocka ihop böcker som ska tillbaka till biblioteket. Det blir väl en del. Sen får vi bylta på oss kläder och ta bussen in till stan. Äntligen är helgdagarna slut och det blir lite normalt igen! (säger jag som inte varit hemma under hälften av dem!) Å när det är klart ska vi titta in till syrrans D och fika lite. Jag har lyckats övertala systern att hänga med också, hon börjar jobba vid tolv, men hinner ses en liten sväng före.

Jaha. Tredje världskriget i J1s rum.
På återseende.

söndag 2 januari 2011

Julläsning

Jag hade optimistiskt nog med mig fyra böcker till Gran Canaria. Och tre tidningar. För mig tog det några dagar innan jag kunde slappna av tillräckligt för att kunna börja läsa böcker, så på flyget ner avhandlade jag en gammal Mama som jag inte hunnit läsa hemma. Sedan läste jag ut Murakamis Kafka på stranden, som jag fick i födelsedagspresent av mina kollegor men som jag slutade läsa någonstans mitt i eftersom jag var tvungen att ta itu med kurslitteratur istället. Den får en trea. Den var udda och det var kul att läsa om något annat än västerländer, dessutom är den snygg, men det blir ändå bara en trea. En stark.

Sedan började jag med Atkinsons Started early, took my dog, och trots att jag längtat efter denna boken i ett halvår, och trots att den började precis som hennes böcker brukar, och trots att hon är min favoritförfattare, så tog det mig 80 sidor innan jag kom in i den. Fast i ärlighetens namn berodde det nog mest på rastlöshet från min sida, jag hade helt enkelt ingen ro att sitta still och läsa. Låter inte det konstigt, med tanke på att jag var på semester? Jag vet inte vad det är med mig.... Hur som helst, när jag väl kom in i boken var det som vanligt väldigt tråkigt att veta att den snart skulle ta slut och att det kommer dröja minst ett år eller så innan de små ledtrådar om fortsättningen som man får serverade får en upplösning. Det är inte hennes bästa bok, dock, utan det är en stark trea där med.

När jag väl avslutat mina två böcker hade P läst ut de han hade med sig och hade börjat på den jag hade tänkt läsa. Och pappa hade avslutat de böcker han hade med sig och hade lånat min fjärde bok.... Så jag läste en ny Mama och min Family living, och sen började jag på en av Ps böcker, nämligen Blodläge av Theorin. Såååå bra! En stark fyra. Han är fenomenal på att skriva spännande med ett vackert språkbruk. Inte ofta man läser så välskrivna "deckare", underbart!

Och nu, med en vecka kvar till jobb (*suck*) blir det till att antingen kasta sig över kurslitteratur, eller också plocka upp en ny skönlitterär bok... Är valet svårt, tror ni?

Dags att röra på fläsket

Usch. I samma stund som jag skrev det där kom jag på att det bara är en vecka kvar tills jag ska börja jobba igen. Och så fick jag världens jobbångest. Åååååh, att det ska vara så här?!

Nu har jag i alla fall fått på barnen kläder och ska väl själv svida om så att vi kan gå iväg och hämta ut ett paket på Willys. Det tar emot, det ska jag erkänna, för vägarna skimrar så vackert av is, barnen vill bli dragna i pulka, och det är ändå en liten bit att gå... Men nåt ska man väl göra, så det är bara att bita i det sura äpplet och ta sig i kragen.

Förresten fick jag ett jättefint badmintonrack av mina päron i julklapp. Precis vad jag önskade mig! Så det är verkligen dags att börja röra på fläsket, och det ser jag fram emot!

lördag 1 januari 2011

Me wants

Alla som känner mig vet att jag inte går i såna här skor. Men i mina drömmar gör jag det. Faktiskt.

Föresatser

Jag hade bestämt mig för att lova att under jullovet ta bort de sista kartongerna sedan vi flyttade in i november förra året. Jag hann inte officiellt lova det förrän jag faktiskt plockat undan grejerna i dem och skickat P till soporna. Inte illa jobbat! Nu ska jag istället lova mig själv att fixa bland mina pysselgrejer samt på datorborden, innan lovet är slut. Om jag fixar det kan jag ju börja den nya terminen med att kanske veta var jag har saker och ting... I och med att lådorna försvann från sovrummet där de har huserat, är numera vårt sovrum det rum jag gillar bäst just nu, även om jag har en lista på småprylar som jag vill köpa dit innan jag känner att det blir så som jag vill ha det.

Dags att borsta barntänder.

1 januari 2011.

Hur många har den rubriken på sina bloggar idag, tror ni?

Jag har så mycket att berätta om så jag vet ju inte vart jag ska börja! Jag vill skriva några ord om resan, lite om det nya året, lite om ditten och lite om datten. (Ni vet hur jag jobbar nu ju; överentusiastisk, tappar gnistan, postar bara för att.....) Bara för att det är så mycket ska jag börja med något helt annat!

Den bästa tidningen som jag stött på är Family Living. Den har vi prenumerarat på sen den kom ut för första gången, från och till. Det fattas nog nåt nummer här och nåt där, men ganska mycket är samlingen komplett. Där kan man läsa om inredning och .. ja, inredning. Men sån inredning som man har råd att fixa till, som man har råd att köpa (fast vi kommer inte till skott ändå, men det kan man åtminstone inte anklaga tidningen för). Även om man inte är en familj i traditionell bemärkelse (d.v.s. en sån med barn) så kan man få fina tips och inspiration. Men hallå.. Kan jag vinna något genom att prisa tidningen, undrar ni nu eftersom jag går på så mycket om hur bra den är. Nope, det kan jag inte. Jag bara gillar tidningen och vill tipsa er lite!

Däremot kan jag vinna något om att skriva om tidningskungen.se där man kan prenumerera på alla möjliga tidningar, till bra priser. Här hittar ni också ovannämnda tidning. Prova några nummer av den, och blir ni besvikna så får ni skriva och klaga på mig!

Nu ska jag plocka upp ett äppelskrutt från golvet, plocka undan lite Playmobil-lego som J2 fick i julklapp igår, och se om jag kan läsa några sidor i boken jag håller på med för tillfället. Julledigt så det smäller om det!