lördag 30 april 2011

Valborgspress

Valborg, dags att bränna häxor och annat otyg på bålet.

Men det är inte som förr, när man började dricka öl klockan nio på morgonen och inte visste vart man var när det var dags att tända elden (överdrivet, jag har aldrig börjat dricka klockan nio! Tio, på sin höjd...). Nu vet jag inte ens om vi orkar hålla oss vakna tillräckligt länge för att ta oss till någon eld överhuvudtaget, men det känns som att vi måste. P jobbar, solen skiner men det är lite kyligt faktiskt. Vi ska in till stan och träffa pappa och syrran om en timme, men hejsan, jag skulle hellre sova en stund känner jag. Inte vet vi riktigt vad vi ska göra heller, men som sagt, det är Valborg, vi måste göra nåt.


Egentligen har jag suttit och letat efter julresor här vid datorn den senaste timmen. Tänk att det ska vara så sablans dyrt! Jag har dock insett att om man bokar flyg och hotell på olika sajter så kan man spara mellan 10 och 15 tusen kronor för två veckor. Kruxet då är att man måste ha de där pengarna, som det ändå kostar, på kontot när man beställer, och det har vi inte.

Nåja, vi kanske får åka efter jul istället. Det är ju inte fy skam att sticka från Sverige i februari heller...

Vila på gröna ängar av Ann B. Ragde

Tredje och sista delen i serien om familjen från Neshov. (Berlinerpopplarna och Eremitkräftorna är de två andra böckerna)

Jag gillade ju inte alla de beskrivningar i del två som gjorde att den kändes som en utdragen transportsträcka till den tredje delen, och därför blev jag glad när Vila på gröna ängar inte innehöll lika mycket sånt. Vad kan jag berätta om trean utan att avslöja vad som händer i del två? Ingenting egentligen, känns det som...

Jag har läst en del recensioner på boktipset, och där är den övervägande reaktionen på det öppna slutet ganska negativt. Jag tycker att hela bokserien har haft någonting deprimerande över sig, en känsla av förfall och måsten och liv som inte levts till det fullaste. Därför tycker inte jag att det gör någonting att den sista delen avslutas på sättet det gör - det blir liksom inget "och så levde de lyckliga".... Eller? Kanske de gjorde det? Egentligen kanske böcker som verkligen har ett fastare slut känns mindre sanna, så länge inte huvudpersonen dör. För livet är ju upp och ner, hit och dit, och vem kan egentligen säga att NU, nu är det slut på den här berg- och dalbanan, och NU levde de lyckliga i alla sina dar.?

Jag tycker serien är värd att läsas, och om man vill kan man få första delen av mig, jag råkade nämligen införskaffa två av misstag. Det är bara att lämna en adress så skickar jag den!

fredag 29 april 2011

Fredagsmys....

Så blevo det äntligen helg igen!

Påsklovet gick så snabbt och de fyra arbetsdagarna sedan dess har gått så långsamt. Sammanlagt känns det som att det har gått ett halvår sedan mars, det där med tid är inte helt lätt.

Jag har en massa funderingar kring jobb, det blir nog en lista med för- och nackdelar under helgen. Mycket att tänka på, mycket som händer, mycket ansvar och mycket oro.

Livet känns annars trevligt att leva. Träden blommar, himlen är blå, familjen är tillsammans... det blir inte så mycket bättre än så här, på det stora hela, tycker jag. Visst finns det detaljarbete, men om det inte funnits det hade livet varit rätt tråkigt. Jag är nöjd, jag hoppas min familj känner likadant!

Fredagsmys, förresten... en kaffe och glass från Ben&Jerrys.... hur gött som helst med en god bok och solglajorna på... Ha en bra fredag, mina vänner!

tisdag 26 april 2011

Tema52: #13: Påsk

Här kommer ett något sent påskbidrag. Det blev inte så mycket påskiga bilder i påsk eftersom vi inte firade så traditionellt. Men en gris, ett får och några kaniner hittade jag på Tivoli i Köpenhamn, och det är väl ändå påskigt så det förslår... Erm. Inte så spännande och inte så artistiskt, men så är ju påsken lite tacky också ;-)

It's a beautiful day



Konstigt nog, när solen skiner och man går till bussen i linne och kortärmad skjorta, så välkomnar jag arbetsdagen. Men vi vet ju att det beror på att ju mer man arbetar, desto närmare sommarlovet kommer vi...

måndag 25 april 2011

Vuxna, var är ni?

Jag är så jäkla trött på alla osnutna ungar på det här området. Var är föräldrarna?

Jag förstår att det låter illa, men det är faktiskt mest invandrare på det här stället, och invandrarbarnen uppför sig fruktansvärt. Svenskar är som svenskar är, man skakar på huvudet och tycker att någon borde säga ifrån, men vi gör det inte gärna själva, för så gör man bara inte.

Häromdagen skrek jag på några ungar som stog och kastade glasflaskor på husväggen. Jag vet inte om det är därför vårt ena fönster numera är täckt av rått ägg.

Jag ligger med ungarna på gräsmattan en bit från vårt hus och ser på hur åtta barn av varierande nationalitet står runt två svenska tjejer i tjugoårsåldern som ligger och solar. Det skriks alla möjliga otrevligheter. Ja. Det är inte enligt muslimsk kultur okej att sola i bikini, men nu är vi i Sverige, och i det här landet ska man få lov att ligga och sola om man vill.

Det irriterar mig att mina fördomar, som jag kämpar emot med näbbar och klor, bekräftas. Det gör mig förbannad att det aldrig finns några vuxna i närheten på det här området som tar ansvar för barnen.

Det är inte okej att barn bjuder sina kompisar att slå deras småsyskon, eftersom syskonen inte har någon i närheten som säger ifrån (jag har sagt ifrån och fått väldigt otrevligt bemötande tillbaka), det är inte heller okej att släppa ut sina småungar med hundvalpen som de "tar hand om" genom att sparka på den.. var fan är de vuxna som ska lära barnen hur man uppför sig?!

Kanske är det skolans jobb att uppfostra barnen? Det blir kvällens inlägg, nu ska jag fortsätta ha koll på mina barn.

söndag 24 april 2011

På väg hem



Trötta och en rejäl slant fattigare, men väldigt nöjda och glada.

lördag 23 april 2011

Glad påsk!



Det här har tveklöst varit den bästa dagen på mycket länge, från början till slut.

Mot Köpenhamn



Nu är familjen på väg till Köpenhamn för en weekend med zoo och Tivoli och hotellfrukost. Nice.

fredag 22 april 2011

When Madeline Was Young av Jane Hamilton

Jag hade tänkt mig att den här boken skulle vara jättespännande. På baksidan står det om hur Mac en sommar får reda på av sin kusin att hans syster Madeline inte är hans syster utan hans pappas första fru, som fått en hjärnskada då hon i början av deras äktenskap krockat med sin cykel. Låter inte det som värsta intrigen, en ganska osannolik historia? Det tyckte jag i alla fall, och därför blev jag inte så lite besviken på upplägget av boken, där hela denna smarriga hemlighet avslöjas redan under de första sidorna och dessutom visar sig inte alls vara någon hemlighet. Resten av boken tänker jag bara "vad går boken ut på, egentligen?". Om baksidetexten varit en annan, om man inte sålt den som "en familjehemlighet avslöjas", utan som en saktmodig roman, så hade jag förmodligen tyckt bättre om den, jag gillar ju saktmodiga romaner!
Men där ser man vad förväntningar kan göra (förstöra) för läsupplevelsen...

torsdag 21 april 2011

Knivtorsdag

J2: Är det skärtorsdag?
Jag: Ja.
J2: Är det knivtorsdag då?

Så klart! När man är 2,5 år är det ju så man tolkar det. Själv tänkte jag att det kanske hade nåt med rosa att göra, men faktiskt har jag ingen aning och därför kunde jag inte komma med något bra svar till J2 heller.....


Vi åkte in till mamma och påskade lite för henne och gamlingarna på äldreboendet där hon jobbar. J1 var blyg och ville ha sällskap då de delade ut dragéägg till de gamla, medan J2 knatade runt och gav till alla som ville ha. Det var uppskattat hur som helst, och varmt var det också. Det hela avslutades därför med tårt- och vätskepaus. Till och med katten som skulle till Blåkulla fick sig en slick.



Jag tycker att både är kul och viktigt att barnen får komma iväg och träffa lite gammalt folk. Dels blir de äldre glada, och bara där är mycket vunnet, men sedan är det ju inte heller illa att barnen får träffa lite gamla människor. I min släkt är min mormor äldst med sina ... hmmm ... jag vet inte hur gammal hon är?! 70-nåt kanske? Men det jag skulle komma fram till var att hon ser så ung ut så hon knappt räknas som gammal.

Jaja. Det har varit en bra skärtorsdag i alla fall. Jag är glad att ungarna fick påska för någon. Det är huvudsaken.

April april!

Jag vet inte vad det är med april månad. Värsta bloggtorkamånaden på året. Likadant var det förra året. Det är inte för att det inte finns något att skriva om, tvärtom händer det en massa saker. Men att skriva om dem... Inte så skoj faktiskt.



Idag är det skärtorsdag (det ropar barnen hela tiden, så det får man väl tro på) och vad händer då? Är det idag man ska klä ut sig till påskkärring? Vem ska man påska för om alla jobbar då? Ta en sväng in till stan och påska för syrran på jobbet, kanske? Inne kan vi i alla fall inte vara. Är vädret som igår kommer det kännas som sommar även idag, och då måste man vara ute. Jag hade glömt vilken press man lägger på sig själv att jämt vara ute när det är fint väder. Att passa på, innan det blir vinter igen... (fast det är ju härligt! man slipper vara inne och se hur smutsigt det är....)

Näpp, nu blir det frukost och sen får vi se om jag kan kränga på den nytvättade klädseln på soffan igen. 

söndag 17 april 2011

Tema52 #12: Kärlek

Vårsöndag

Det är strålande sol ute och jag kan inte få med mig barnen ut! De har visserligen haft en ganska tuff vecka med långa (för att vara oss) dagar på dagis och slemhosta på det som gjort att både deras och vår nattsömn störts en del. Så fine, vill de inte gå ut idag så gör det inget, jag har ju PÅSKLOV och kan gå ut när jag vill i en hel veckas tid! (yihaa!!)


Vinterskorna är i stort sett undanpackade. Nya gympadojjor och gummitsövlar är inköpta. Det måste vara vår! Vi har så klart invigt gummistövlarna redan (det regnade ju rätt bra i veckan), och framförallt klarade de eldprovet i Rövarekulan, som jag berättade om innan. Att sedan inte en gummistövel i världen (förutom de där som går upp till midjan, kanske) skulle vara torra efter den behandling de fick förra veckan, är ju en helt annan historia.


Det är så himla härligt nu när det börjar bli torrt överallt och man kan slippa alla overaller. Visst, jag erkänner att den där utflykten förra veckan förmodligen är anledningen till att ungarna är hostiga nu, det spelar liksom ingen roll hur kallt det är i vattnet, drattar i gör de titt som tätt ändå, och extrakläder... tja, det är sånt jag kommer ihåg först i efterhand. Vi hittade i alla fall både vitsippor och (tror jag?) vårlökar. Härligt!!


Idag när barnen inte riktigt har ork att göra någonting har jag istället börjat tusen städprojekt. Som vanligt kommer det väl bära av en sväng till IKEA, typ i morgon när P är ledig, för att inhandla sådant som behövs för att det ska bli som jag vill... Fast just nu önskar jag att typ mamma ringde och sa att hon skulle dit så att jag bara kunde lägga en beställning och slippa åka själv, det börjar bli rätt enformigt att stressa runt där...


På återseende!

fredag 15 april 2011

Påsklov!!!

Det här är surrealistiskt för mig - påsklov i dagarna tio! I kväll är jag så trött så trött, men annars känner jag mig ganska full av energi. Kanske det bara håller i sig till frukost i morgon, kanske ända till nästa vecka, vem vet. Jag har också varit på intervju idag, och även om jobbet låter intressant så verkar det dessutom väldigt tungt och det kommer inte handla om mycket undervisning. Jag är ju lite tudelad där, för undervisningen är ju roligt, samtidigt som den där andra biten ger väldigt mycket. Intervjun gick i alla fall bra, jag känner så här i efterhand inte att jag gjort bort mig på något sätt, och det är ju bra. Dessutom känns det bra att veta att om jag inte får detta jobbet så har jag en plats där jag är nu. Och vissa elever kommer bli svårare än andra att släppa, det kan jag då säga.

tisdag 12 april 2011

Mindre trött..

..men oinspirerad!

Så jag har inte bloggat på ett tag, inte för att jag är trött längre (tack och lov! så skönt att det gick över efter ett par veckor), utan för att jag är lite oinspirerad på fotofronten och tycker att de där textinläggen utan bilder till är ganska tråkiga. Och då blir det inte ens ett textinlägg. Eventuella bilder i detta inlägg är därför gamla. So be it.


Det har varit nationellt prov i engelska i fredags och det var ju riktigt deprimerande. En av elva elever klarade det och nu tänker jag ha en liten skol-utläggning här.
Varför är det så att man tycker att engelskan ska vara avgörande i skolan idag? Ja, jag förstår att det är ett internationellt samhälle vi lever i, och personligen skulle jag aldrig drömma om att inte kunna engelska, men varför kan inte till exempel arabiska vara värt lika mycket som engelska? Det är väl också ett annat språk?

Elever kommer till Sverige när de är tweens och förväntas inte bara lära sig svenska så att de klarar alla ämnen i skolan, utan också engelska, som de kanske aldrig tidigare läst. Redan när de kommer ligger de dessutom en sådär fyra år back eftersom man i Sverige börjar läsa engelska nånstans i ettantvåantrean. Man klarar sig så att man har betyg i allt - utom engelska. Man kanske hamnar på IV ett läsår, men hinner ändå inte ikapp de jämnåriga, men turligt (?) nog finns det ju PRIV som man kan läsa - dvs man följer ett gymnasieprogram men läser engelska på grundskolenivå. Man kan inte få betyg i gymnasieengelska förrän man fått betyg i grundskolan. Man halkar efter mer och mer.... Jaja, you get the point.

De här eleverna kommer till mig två gånger i veckan under ett år för att jag ska lära dem all engelska de missat. De har i bästa fall ett basordförråd. VARFÖR kan man inte säga: bra, du klarar att utbilda dig till undersköterska eller målare eller svetsare, men du har inte engelskan... Alla vill inte ut i världen. En del är nöjda med att fungera här i vårt eget samhälle.

Ja, säg emot mig, det är lugnt. Vad jag egentligen bara ville komma fram till är att det var nedslående resultat på nationella proven. Men eleven som klarade sig fick däremot VG. Alltid nåt att glädjas åt.


I helgen var vi på loppis och jag köpte lite böcker och lampor och så. Riktigt trevligt att få mycket grejer för lite pengar, tycker jag. När vi kom hem på lördagen körde jag familjen på porten för att ta itu med köket. Nu är det rent till och med under kylskåpet. Det tog sin lilla (!!!!) tid, faktiskt många timmar på söndagen också. Fast innan jag fortsatte med städandet i köket så var vi iväg i Rövarekulan och grillade och gjorde krubelurer. Och J2 och jag gick ner oss i ett kärr. Jag hade kameran med mig så det lär dyka upp bilder därifrån så småningom, men just nu är bildern i kameran och jag pallar inte ta fram kameran ur väskan... Lat? Jag? *hrm*


För övrigt är det påsklov om tre dagar och på fredag ska jag på en jobbintervju.
Håll tummarna, en heltid, tillsvidare, i Lund står på spel... Det låter för bra för att vara sant!

På återseende!

måndag 11 april 2011

Helsingborg Goes Solsidan


*fniss, fniss fniss*
Den ena körde och pratade i mobil, den andra körde bara brevid. 
Jag fnissade hela vägen till tåget.

tisdag 5 april 2011

Never let me go


Utan att veta ett dugg av vad som skulle komma såg jag denna film. Det finns bara en sak att säga.
Se den!

Let the Northern Lights Erase Your Name av Vendela Vida

En vän skickar bra böcker till mig, vilken tur jag har! Böcker som jag ALDRIG skulle ha lyckts hitta själv.

Clarissas mamma lämnade henne med sin pappa när hon var 14 år, utan att lämna någon förklaring eller något spår efter sig. När Clarissas pappa dör, får hon veta att han inte är hennes biologiska pappa, och att hennes fästman Pankaj vetat detta i flera år. Hon gör det enda hon kan komma på - hon ger sig av. I födelseattestet står det att hennes pappa är en samisk präst, bosatt i finska Lappland, och hon ger sig av dit för att leta reda på sin bakgrund.

Man kan ju inte avslöja slutet precis, men jag tycker att det är mycket tankvärt... Behöver man sin bakgrund för att vara den man är?

Tack Sarah, den här var en riktig höjdare! Och Tezzie, jag tror du skulle uppskatta den!

Sjukdag

Idag hade jag tänkt sova bort hela dagen, alternativt kollat på TV utan att röra mig allt för mycket från soffan. Jag är förkyld och skittrött, komplett slut i kroppen. Men det blir inte riktigt som man tänkt sig. J2 har hostat och snorat i natt så att skicka iväg honom till dagis kändes rätt taskigt, särskilt som jag själv skulle vara hemma och kurera mig, så han fick vara hemma. Det betyder dock att jag inte kunnat följa planen, för fastän vi har hängt framför TVn ett bra tag har det inte varit något jag har velat titta på. Och Det visade sig att han ändå är piggare än mig, för nu vill han ut och cykla, vilket jag verkligen inte orkar.

Tur att vi har så stor lägenhet att han kan trampa runt här inne, även om han inte är helt nöjd med det.... (och tur att han roar sig själv ganska bra ändå!)

söndag 3 april 2011

Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann av Jonas Jonasson

Jag är säkert sist i Sverige med att läsa denna bok. Bättre sent än aldrig, i detta fall!

På nationella provet i svenska i år var det ett urdrag ur denna bok med som en del av hörförståelsen (lyssna på ett stycke text, diskutera den i grupp, redovisa i klass) och det var ett riktigt roligt stycke som gjorde att jag blev lite sugen på boken. Så fort min ena kollega hörde detta tog hon med sig den till jobbet och så blev den läst också.

Allan Karlsson kliver ut genom fönstret på sin hundraårsdag och hamnar oplanerat i en himla historia. Det visar sig dock att hela hans liv är en himla historia, så han höjer inte nämnvärt på ögonbrynen. Att ett par småskurkar stryker med på köpet är inte heller någonting han reagerar nämnvärt över. Man får följa Allan i den nutida historien samtidigt som man får återblickar i hans liv, och då träffa storheter som Mao och Stalin... En osannolik bok, men rolig är den! För en gångs skull (?) böjer jag mig för det allmänna tyckandet (till och med Lasse Berghagen har uttalat sig  mycket positivt på omslaget - ett tyckande som borde avskräcka de flesta, väl?!), och håller med, den är riktigt bra!

lördag 2 april 2011

Lördag är jag kär


Underbart väder idag. Un-der-bart!!!

fredag 1 april 2011

Veckans pausfågel

Kvidevitt.


Veckan har gått så snabbt! Swisch, liksom, så var den slut! Jag känner mig faktiskt också piggare, fastän jag har svårt att motivera mig att vara uppe till längre än halv tio, och än svårare att motivera mig varför jag ska stiga upp när jag sover som bäst...

Igår fyllde morsan år så då var vi på kalas efter jobbet, jag och barnen. P jobbade. I morgon fyller syrran år och då ska jag och barnen dit. P jobbar. Annars är planerna inte allt för stora inför helgen. Om värmen som var idag på eftermiddagen håller i sig ska det bli ett rent nöje att få spendera tid utomhus. Blir vädret istället som det var igår när vi var på Kronborg och var utomhus läskigt mycket så blir det dock mindre skoj. Det tog flera timmar innan jag tinade igår, kan jag säga! Men trevligt var det och fastän eleverna muttrade och gnällde så hade de roligt, det märktes. Snacka om att det är viktigt att komma iväg och göra något annat ibland, inte bara sitta i klassrummet och uggla! Och Kronborg är perfekt, för är man där i utbildningssyfte med en klass kostar inträdet ingenting!

Nu ska jag kolla lite Amerikan Idol. Det var en hel vecka sen sist och jag har abstinens!