söndag 31 juli 2011

Plinke plonk

När vi går på toa kan vi höra grannen plinka på piano. Det där pianot vi blev lovade när vi skulle flytta hit, faktiskt. Tur att vi inte fick det, vart skulle det stå, liksom? Annars måste jag säga att ett av mina största "regrets" här i livet är att jag inte kan spela något instrument. Nej nej, det är aldrig för sent att lära sig, men hur bra blir man om man börjar spela blockflöjt vid 32 års ålder? Jag tror att de flesta som fått lära sig ett instrument när de var små har haft glädje av det genom hela livet, medan många som inte kan spela tycker att det hade varit kul att kunna. Därför tror jag att ungarna ska få börja med valfritt instrument inom rimlig tid.

Day 26 - a song that you can play on an instrument





Jag kan refrängen på plinkplonkpiano, men vem kan inte det??

lördag 30 juli 2011

Tragiskt

Det har hänt så mycket den senaste veckan att det liksom inte känts som det varit läge att skriva någonting. Ska man ignorera allting, skriva ett djupt inlägg om det, eller göra nåt mellanting? Tja..

Amy Winehouse dog förra veckan och hennes nära och kära tror att det beror på att hon slutade med alkoholen för snabbt. Alla tjatar om att hon nu blev medlem i 27-klubben; alla de där kända artisterna som dött vid 27 års ålder, alla påverkade av droger. Ja, jag är cynisk och känslokall, men jag tycker att om man nu håller på med droger så får man väl skylla sig själv till en viss del. Och då var det väl toppen att AW dog just när hon var 27 så att hon också får lite extra stjärnstatus och legendströssel på sig. Nej, jag var inget fan.

Tragiskt var däremot det som hände på Utöya i Norge. Att ungdomar som i godan ro var på läger helt plötsligt skjuts ner av en man utklädd till polis, det är så sjukt att det enda man kan ta sig för är att skaka på huvudet. Jag har gamla elever med ursprung från mellanöstern som ifrågasätter medias rapportering av dödsskjutningarna. Varför rapporteras det inte lika mycket om alla de andra människor som dör runt om i världen? Kanske för att det som är lite extra skakande när det kommer till Norge är att det verkligen var helt oväntat, helt oprovocerat och drabbade främst unga människor. För övrigt håller jag mig inte uppdaterad i detta särskilt mycket eftersom jag tycker att det är äckligt hur media vältrar sig i allt det otäcka, och det är en sak att hålla sig informerad angående händelser i världen, en annan att sitta och gotta sig i elände.

Nu har jag skrapat på ytan i tragiska händelser i världen, nu tänker jag återgå till att posta allmänt ytliga grejer så som musikutmaningen som snart är till ända. Den kom av sig (igen!!) eftersom temat krockade med allt det sorgliga.

Day 25 - a song that makes you laugh


Den är lite rolig i sig, men sedan är det roligt att barnen inte egentligen fattar vad låten handlar om (tur det!) och sjunger med för full hals. Dock frågar de sig om inte det där är "ditt kex?" och så blir de överlyckliga när de hör att det sjungs om "Danne", syrrans pv. Och det är ju lite kul, om man själv fattar sammanhanget!

onsdag 20 juli 2011

Ont!

Nu ska ni får höra nåt ytterst löjligt! Jag har sån träningsvärk att jag knappt kan sätta mig. Eller ställa mig. Eller gå. Och det beror på vår Wii och "spelet" Biggest Loser, som jag tänkte att jag skulle köra en månads tid. Att jag har gått ner i vikt efter att ha lagt om kosten gjorde att jag trodde att jag var lite mer i form.. Men det är jag inte. Jag är bara lite mindre fet. Så efter ett träningspass på en halvtimme har jag som sagt så ont att jag knappt kan röra mig. Men det är väl bara att köra på. En månad ska jag väl palla för att se om det gör någon skillnad. (och det bör det göra!)

Jag kom av mig lite igen med musikutmaningen när det kom till att välja en låt som man vill ha på sin begravning. Jag menar, det beror väl på hur jag dör, egentligen? Om jag dör i morgon i en olycka så vill jag att alla ska vara jätteledsna och sakna mig, men om jag dör för att jag är gammal och sjuk så vill man väl ha en låt som mer säger "skönt för henne". Jag utgår från att jag åtminstone är gammal. Men sedan är det ju inte så lätt sådär att bara välja en sång. Tänk om alla hatar mig när jag dör och inte alls vill ha nån vacker sång? Och sen är det det där med kyrkan också. Som jag ju inte är så fäst vid. Nåja, allt det här är hypotetiska grejer - om jag dör är det ett förslag från min sida att ni flyger hit Evanescense och ber dem spela nåt pampigt. Helst den här.

Day 24 - a song that you want to play at your funeral




tisdag 19 juli 2011

Utläst

Vad ägnar man sig åt när man inte orkar sitta framför datorn och uppdatera sin blogg minsta lilla? När man inte heller orkar (eller vill) använda sin kamera och när man ändå gör det så orkar man inte redigera bilderna?
Man läser.


Jag började med Oates Våld, som var bra. Ville ha nåt riktigt tjockt och historiskt att sätta tänderna i efteråt och valde då Morton och The House at Riverton, vilket i upplägget påminde om Den glömda trädgården som jag ju älskade. Jag blev inte besviken denna gången heller och ser fram emot att läsa den tredje boken jag har i hyllan av Morton. Dock kände jag att jag ville ha nåt "annat" däremellan, och då tog jag Ernestams På andra sidan solen. Tidigare har jag läst Busters öron och den tycker jag var bättre än den här. Dock var de små novellerna som handlade om Kina väldigt bra, och nu när jag idag hängt vid fontänen med Jolin har jag läst ut På andra sidan solen och är väldigt sugen på Wild Swans av Juang Chang. Så när Jolin får kompisbesök om en timme och jag har hängt tvätten, ska jag slå mig ner med denna bok och sugas in i Kinas historia.

torsdag 14 juli 2011

Oj!

Nu var det visst redan torsdag och jag har inte skrivit något på flera dar! Så går det när semesterfirandet tar skruv på riktigt.

I tisdags hade vi besök från Byhåla, vilket var väldigt trevligt. Vi hade till och med sol och kunde hänga vid fontänen en timme så att barnen fick bada av sig lite. Patrik gjorde dessutom en smaskig rabarbersemifreddo enligt fruktansvärda Leilas recept. Bara jag slipper se henne göra sina hemska program är jag nöjd. Semifreddon var smaskens i alla fall!

I går var vi på Österlen hela dagen; Ale stenar, Glimmingehus och sedan besök hos Hannchen med mannchen och lilleM i deras lånta sommarstuga. Det började regna när vi stod vid stenarna och slutade ungefär när vi kom fram till stugan och skulle fika på eftermiddan. Trots det var det en riktigt bra dag, alla var väldigt nöjda med allt.

Idag har mina päron haft barnen hela dan och jag och Patrik har varit på Louisiana i Danmark. Så har jag då sett det också....

måndag 11 juli 2011

Minnen...

För snart 7,5 år sedan gifte Patrik och jag oss i Little White Wedding Chapel i Las Vegas. Det var en upplevelse det, lite surrealistiskt och rätt roligt faktiskt, kanske inte riktigt som man tänker sig att ett bröllop ska vara. Vi hade 15 minuter på oss i kapellet men utnyttjade bara tolv. Min kompis' mans kompis (som då jobbade som sångerska i Vegas - kanske gör hon det fortfarande..?) och hennes dåvarande pojkvän, sjöng denna låt för oss, som en del av vår bröllopspresent. Låten var ett önskamål från vår sida, den spelas säkert på tusentals bröllop, men ändå. Lyssna på orden. Och musiken...

Day 23 - a song that you want to play at your wedding


söndag 10 juli 2011

Strålande söndag!

Idag har barnen verkligen visat sig från sina bästa sidor! Jag kan inte komma ihåg senast det gick en hel dag utan att jag blivit förbannad minst en gång, men idag - tada!!! Det gjorde säkert sitt till att mamma och pappa tagit ungarna på Askungen-musikal under eftermiddan, men ändå - fram tills i eftermiddags var det ändå inget bråkande att tala om. Vädret har dessutom varit strålande, och även om vi inte varit på stranden idag så har i alla fall jag och Jolin varit ute och cyklat en sväng, sedan har vi spelat spel och hängt i största allmänhet. Barnen hade knappt hunnit utanför dörren med mormor och morfar förrän jag tog första bästa filt och min bok och gick ut och la mig på gräsmattan och solade en timme. Wunderbar!!!


Bilden är från en annan dag, en cykeltur jag och Jolin gjorde för några dagar sedan. Idag, när vi hamnade högst upp på St Hans backar, hade jag ingen kamera med mig.

God morgon!

Vad kan dagen bjuda på idag då, förutom morgonpigga ungar? Jag förstår inte varför de ska vara uppe och snurra klockan 6 på morgonen, men jag får väl sätta det i perspektiv - hade jag jobbat i Helsingborg i sommar hade jag fått stiga upp 5.25 som vanligt, så det är ju nästan sovmorgon ändå...

Day 22 - a song that you listen to when you’re sad




lördag 9 juli 2011

Strandhäng

ÄÄÄÄÄÄÄNTLIGEN! Idag kom solen, och det med råge! Familjen har hängt på stranden och alla är totalt slut efter det. Mormor och morfar var också med och det var väldigt trevligt! Ungarna har legat i blöt mest hela tiden, med enbart badkläder, eller påklädda, det har varierat. Jag hoppas de inte är brända, det är inte helt lätt, det där. Själv visar det sig att jag börjar bli mer och mer badkruka, jag som brukade vara som mina barn när jag var liten. (För att inte tala om Patrik vars föräldrar fick locka upp honom ur vattnet med stekt potatis för att han en skulle överväga att gå upp!)

Så passande att det idag ska presenteras en låt som jag spelar när jag är glad. Faaaast.... Jag lyssnar ju inte på en speciell låt när jag är glad... Usch vad det är svårt, det här. Dessutom har nattning av barnen gjort mig så långt ifrån glad som jag bara kan komma, så vad fan väljer man för låt då?

Day 21 - a song that you listen to when you’re happy





You've been Rick Roll'd!

fredag 8 juli 2011

En råtta är jag

Jag har kommit av mig med min musikutmaning, som ni kanske har märkt? Jag körde fast på dag 20, som skulle vara en låt som jag spelar när jag är arg. Hm. När jag är arg skriker jag, smäller i dörrar, surar och slänger mig under täcket i min säng. Jag spelar inte musik. Förr i tiden, när jag bodde själv och inte hade någon att skrika på, när ingen brydde sig om ifall jag smällde igen dörrarna eller kom och klappade på mig om jag la mig under täcket,  spelade jag musik.

Day 20 - a song that you listen to when you’re angry 





Jag vet att jag redan har valt Smashing Pumpkins, men det här är verkligen en superbra arg-låt!

Orättvist

Det är ett avlångt land vi lever i... Orättvisorna är stora. Vädret, t.ex. Sol i mitten och konstant regn här i söder. Jaja, i-landsproblem, jag vet.

Gårdagseftermiddagen spenderade jag i vårt källarförråd och rensade ut allt som blivit vattenskadat. Tydligen har det varit ett par centimeter vatten på golvet, enligt våra grannar. Vi upptäckte inte det förrän igår, vilket ju är lite dumt. Jag har fått slänga en del böcker, en del material och läroböcker som jag sparat på mig från mina olika jobb, en resväska och diverse annat. Lite tråkigt med en del av sakerna, men som tur är hade vi inte mycket av värde där och det som var av tyg är packat i plastpåsar flera gånger om. Tur där att man har en mamma som man tar efter när det gäller packandet av saker. Idag har jag slängt och slängt och slängt. Så kan man också spendera en regnig dag. (för så klart regnar det igen)

torsdag 7 juli 2011

hoho solen, var e du?

Vilket konstigt sommarlov vi har i år. Knappt nån sol att tala om och två barn som bara bråkar och bråkar om man inte håller dem konstant sysselsatta. Det är inte bara enerverande, man blir totalt utmattad också. Tji fick jag för att det skulle vara lättare i år, när de "sköter sig själva" lite mer.


I förrgår var jag och lämnade in fem rullar film som legat i vårt kylskåp typ för evigt. Jag tänkte att det var nu eller aldrig, trots att det kostade hutlösa 125:-/rullen. Maj godd, säger jag bara! En av rullarna var så dålig att det bara blev två kort. Trots det kostade det 52 kronor att framkalla. Det är 26:-/kort det. Och vad var det på? Två jättesuddiga bilder av mig från 2004. Värt det! Not. Tre av rullarna innehöll hur som helst bilder från när Jack föddes, vilket vi ju visste och vilket var anledningen till att jag ville framkalla innan det var helt försent. Och nu är det gjort, nu finns det inga gamla rullar som ligger och skräpar, så det var nog sista gången i mitt liv som jag lämnar in en filmrulle för framkallning. Och tänker man på det så så var det säkert värt 550:-. Eller inte.


Igår pallrade vi oss iväg till stranden eftersom himlen var blå. Det fläktade så pass att det kändes kallt, men i vattnet var det riktigt skönt. Patrik tänkte som vanligt inte på att solen tar, så han brände ryggen. Jag ska kanske inte säga nåt, eftersom jag brände mig när vi var på Åland, och därför har jag min grundbränna avklarad. Frågan är om man blir så mycket brunare i år, idag regnar det igen... Ska det verkligen vara så här?!

tisdag 5 juli 2011

Gårdagen i bild

buss-tåg-läsa-Tyringe-läsa-tåg-buss

måndag 4 juli 2011

Barnfritt. Och vad göra nu då?

Favoritalbum???

Det var såååå länge sedan jag köpte en skiva! Det var såååå länge sedan jag visste vilken skiva jag skulle vilja köpa om jag hade tänkt köpa en! Jag är ingen stor konsument av musik, helt enkelt. Det märks väl? De flesta låtarna här är såna som jag fastnade för under 90-talet eller tidigt 00-tal. Eller 80-talet då. Så på en fråga om vilket som är mitt favoritalbum, måste det ju nästan bli en gammal skiva igen. Annars är det Hang with me med Robyn, men man kan ju inte ta samma artist två gånger, väl?

Day 19 - a song from your favorite album





Joo. Det kan man!

söndag 3 juli 2011

Fotografering

Jag går omkring och funderar väldigt mycket just nu när det gäller fotografering.

Jag har velat byta kamera ett tag, till ett bättre kamerahus för jag är inte nöjd med det jag har (Canon 1000D - en bra nybörjarkamera men den känns så plastig nu efter tre år). Det känns bara inte bra. Jag funderar på om jag kanske ska överge Canon helt och hållet och prova ett annat märke. Men jag har ju två inköpta objektiv till min Canon, ett macro och mitt 50 mm... Så då funderar jag på om jag ska sälja dem. Eller kanske bara sluta fotografera rakt av. Det blir ju ändå inget bra och det borde ju inte hänga på kameran, man måste ju ha lite talang också. Jag kan inte ta bra bilder, jag fattar inte vad jag håller på med och jag vet inte hur jag ska kunna göra det bättre. Det är väldigt frustrerande, faktiskt. Just nu är jag så trött på det att jag inte ens orkar ladda batteriet trots att det har varit slut i ett par dagar. Så om ni kanske funderar på varför det inte varit några bilder här på ett tag så beror det på att jag inte alls är nöjd med de bilder jag tar...

Gokväll!

Wow, jag inser att klockan är närmare sex på kvällen och detta är första gången jag sitter vid datorn idag!

I natt droppade det in lite barn hipp som happ i vår säng och plötsligt låg det tre individer på min sänghalva, men bara en på Patriks. Hmm. Jag har väl inte sovit allt för bra, vilket gjorde att eftersom tillfälle gavs steg jag upp först tjugo över nio. När hände det senast??!!

Vi hade bestämt med pappsen att vi skulle hitta på något idag, men vi visste inte riktigt vad. Gårdageftermiddagens åskoväder med fantastiskt massa regn gjorde att vi var lite osäkra på hur det skulle bli idag. Men det blev bra, kvavt och fuktigt, men helt okej. När vi frågade ungarna vad de ville göra (och förväntade oss svar som att de kanske ville till stranden, eller åka till Malmö och gå på museum (hehe)) så visade det sig att de helst av allt bara ville vara ute och cykla. Så då gjorde vi det. Jolin lärde sig cykla just innan vi åkte till Västerås, och idag bytte hon upp sig till rätt storlek på cykeln också. Ungarna cyklade runt lite och sen cyklade vi bort till fontänen och de badade medan jag och Patrik spelade alfapet mot varandra på våra mobiler. Ja, vi är sjukt nördiga. Sen kom pappa och käkade lunch med oss, sen blev det mer cyklande och lekande på lekplatsen och sen mer cyklande och blomplockning och.. Ja, nu är det dags för kvällsmat. Den här dagen har verkligen gått snabbt!

Utmaningen går förresten idag ut på att lägga upp en låt som man önskar spelades på radio. Jag önskar att det ibland dök upp lite gamla favoriter, så att man blir sådär lycklig inombords och liksom undrar varför man inte lyssnat på den låten lite oftare.

Day 18 - a song that you wish you heard on the radio

lördag 2 juli 2011

Jo, just det ja..

..jag har ju läst lite böcker också. Jag länkar till handlingen för jag vet att det finns de som beskriver den bättre än mig, och jag är alldeles för lat för att återberätta något som andra redan gjort bättre.

Arseniktornet av Anne B. Ragde fick en (stark) trea av mig. I början tänker jag att det var då en överjävlig mamma Therese har, som firar att hennes mor dött. Men när jag läser om mammans uppväxt förstår jag att hon har anledning att inte tycka så mycket om sin mor. Då tänker jag att den där mormodern, hon är då en rutten människa. Men så läser jag vad hon gått igenom under sin uppväxt, och genast kan jag förstå varför hon blev som hon blev. Det finns alltid en anledning till varför man blir som man blir. Och varför våra barn blir som dom blir...

Lilla himlafågel av Joyce Carol Oates fick en tvåa. Det tog mig nästan 200 sidor innan jag ens började tycka att den var intressant, och det säger en del, tycker jag. Boken står bara och stampar, den kommer liksom ingenstans, och sen plötsligt .. tja, så har man hoppat 17 år och ... Nää. Jag gillade Oates' Blonde, och just nu läser jag en annan bok av henne som också är bra, men den här tycker jag var lite blah.

Norwegian Wood av Haruki Murakami är däremot en riktigt bra bok! En fyra, tycker jag. Jag gillar det här japanska, som inte är som vårt västerländska, men som man ändå kan känna igen sig i. Ja, det är lite väl ingående beskrivningar av sexuella erfarenheter som flickorna i boken varit med om, och ja, det är lite väl många som löser sina problem genom att ta livet av sig. Och slutet...?! I just don't get it! Jag måste se filmen för att se om jag blir klokare av den... Men ändå, det är annorlunda, kulturen är annorlunda. Så jag får lov att än en gång tacka min elev som skrev ett arbete om Murakami och väckte mitt intresse för denna författare.

Tralala!!

Oj här städas och fejas det! Regnet öser utanför och vi har städdag. Igår var shoppingdag, så idag får vi hålla i pengarna så att vi inte är helt utfattiga innan nästa lön kommer. Ny vardagsrumsmatta och soffbord blev det i alla fall, och vi chockar nog mor min när jag talar om att soffbordet INTE ÄR VITT utan krom/valnöt. Det ni!

Till dagens utmaning har jag valt en trallvänlig sång som jag hör på radion ganska ofta och som jag gillar bland annat eftersom mina elever fick lära sig spela och sjunga den på musiken och för att den därför påminner om dem och min kollega Carina som sjöng den i vårt arbetsrum flertalet gånger.

Day 17 - a song that you hear often on the radio




fredag 1 juli 2011

Musikutmaningen återupptas

Eftersom jag haft väldigt lite datortid den senaste veckan (desto mer facebooktid via telefonen dock!) har jag inte kunnat fortsätta utmaningen, så det blir till att köra vidare där jag lämnade det hela innan vi åkte. Igen - varför man ska lägga ut musik som man inte (längre) tycker om är en gåta, men visst, det här är ju någonting som beskriver hur jag en gång i tiden faktiskt gillade musik som jag numera inte tåler. Usch. Vad var jag för en person då egentligen?!

Day 16 - a song that you used to love but now hate