onsdag 29 februari 2012

Åh mitt huvud!

Trots att jag drabbades av världens migränanfall och inte kunde titta särskilt mycket på någoning på vägen hem lyckades jag få lite åh-upplevelser vid hemkomsten idag.

ÅH! Vintergäck i rabatterna i hela Lundagård! Vårkänslor!
ÅH! Vad vitt och rent och stora ytor vi har hemma!
ÅH! Vilken härlig mjuk soffa vi har!
ÅH! Vad David är snäll som har tagit hand om Lava hela vår semester OCH städat innan vi kom hem!
ÅH! Vad pappa är snäll som handlade mat till oss så att vi slapp göra det det första vi gjorde när vi kom hem!
ÅH! Vilket fint sovrum jag har!
ÅH! Vad skönt att slänga in en maskin tvätt!
ÅH! Diskmaskin!
ÅH! Ett glas äkta skånsk mjölk!
ÅH! Vad skönt att få sova med min egen kudde och täcke i natt!
ÅH! VAD SKÖNT ATT VARA HEMMA!

Åh... Fan vad kallt det är...
;-)

tisdag 28 februari 2012

Dan före dan

Dags att åka hem i morgon, taxin kommer och hämtar oss klockan 5 och sen blir det flyg halva dagen.*gäsp*

Utan att vilja låta otacksam måste jag säga att det ska bli enormt skönt att komma hem. De senaste dagarna har varit varma och till och med barnen har tröttnat på att hänga vid poolen, så trots att vi egentligen inte tänkt det från början, har det blivit en utflykt till sanddynerna i Maspalomas, vilket var ganska kul ändå eftersom Jack inte kom ihåg så mycket sedan förra året.

Att längta hem är väl annars en av fördelarna med att resa bort. Det är lätt att bli hemmablind och inte uppskatta det man har. Man tror att allt skulle vara så mycket lättare om det bara var sol och bad jämt, men jag som trivs på jobbet saknar att ha någonting annat att göra än bara ligga... visserligen har jag hunnit läsa någon bok, men nu känner jag att det hade suttit rätt fint att få skriva lite också. Men som sagt, hela grejen med att åka bort är att inhämta så mycket energi att man orkar knata på lite till i ekorrhjulet.

fredag 24 februari 2012

Helg igen!

Vi har varit iväg mer än halva tiden nu och det känns! Ingen hemlängtan att tala om, men man börjar tänka lite som med den svenska sommaren, att man måste vara ute hela tiden för att det Iinte varar så länge, och man måste få ut det mesta av solen innan den tar slut.

Fram till igår var det nästan kyligt när solen gick i moln (kyligt när man ligger i badkläder) men nu verkar det ha vänt för nu är det varmt även när molnen sveper över himlen.

Barnen har det utmärkt. Jolin har lärt sig simtagen och vill helst simma utan puffar hela tiden, men det kan hon inte så där får man ha lite extra koll. Jack simmar runt med puffarna även på den djupa delen i poolen. Det är värt pengarna tio gånger om när man ser hur kul de har och vilken vattenvana de får. Tre timmar försvinner snabbt i poolen....

måndag 20 februari 2012

Kanarieö.

Nu har vi varit här ett par dagar. Vädret är (som väntat, som vanligt) perfekt. När solen gassar steker det gött, vilket mitt röd-vita yttre skvallrar om. När solen går i moln är det svalt, men vi pratar åtminstone inte grader runt noll-strecket, så jag är nöjd.

Det är ändå, och Jag säger det för tredje gången av de tre gånger jag varit här, sista gången vi åker hit nu. Denna gången menar jag det, vi har inte rört oss utanför närområdet på fyra dagar, och Jag känner inget behov av att göra det heller. Inte ens las palmas lockar särskilt mycket, och då är jag ändå rätt kär i den stan. Jag pallar knappt ta fram kameran heller, allt finns ju redan på bild hemma. Snacka om att vara blasè!

Just nu är jag dock på väg till Lanzarote för att hälsa på Sarah som jag gick i grundskolan tillsammans med, och det ska bli kul, en ny ö, nya intryck och någon att prata lite nya saker med!

onsdag 15 februari 2012

Redo!

Pass, pesetas, p-piller och pilletter. Check!
Städat hyfsat hemma. Check!
Lämnat nycklar och Lava-instruktioner till David. Check!
Om vi har missat något så får det helt enkelt vara så. Jag har stressat så mycket de senaste dagarna att jag nästan kräkts, men nu ska jag verkligen försöka slappna av och släppa allt, särskilt det jobbrelaterade.

När ungarna kollat klart på Svärdet i stenen bär det av till stan för att växla pengar, sen ta tåget till flygplatsen och lite flygplatshäng innan vi åker vidare till Madrid, byter flyg till Las Palmas och blir upplockade av en taxichaffis med en ÅSTRÖM-skylt i handen. En heldag med andra ord!
Där var filmen klar.

Hasta la vista, baby!
(det är väl spanska?!)

tisdag 14 februari 2012

Färdigsönderstressad!

NU har jag semester.
Att vi inte är färdigpackade är en annan femma...

söndag 12 februari 2012

Ja se de snöar!

Så jag var inte ute och åkte pulka igår utan gjorde verkligen mitt bästa för att beta av den där listan. Det är lika hårt varje gång man inser att saker som "tvätt" och "disk" inte försvinner från listan bara för att man ägnat en heldag åt dessa sysslor, utan att de ständigt förökar sig. SUCK!

Idag har jag och Jolin i alla fall städat toaletterna tillsammans, jag har dessutom dammsugit större delen av lägenheten och tvättat lite till. Vi väntar på att mormor ska komma så att vi kan ge oss ut och åka pulka på den nya snön som faller för fullt. Det gör inget att det kommer snö, vi lämnar den ju ändå snart!

Jag trodde att jag lyckats dressera Lava att kissa i en låda på balkongen, ända tills det visade sig att han kissar precis bredvid. Jag blir tokig! Vad ska man göra då, lägga plastad frotté så att golvet inte blir förstört och man blir skyldig LKF en massa pengar? Dumma kanin, om han bara fattade att det var bättre att kissa på ett ställe...!

Jaha, åter till verkligheten då barnen nu slåss över legot.

lördag 11 februari 2012

Lång 2do-lista

Vi började morgonen med att skriva en lång lista på saker att göra. Om en timme kommer Patrik hem och ser väl inte att vi ens lyckats pricka av några punkter, för det är stökigt till tusen hemma (utom i barnens rum som vi lyckats städa så pass att vi till och med kunnat dammsuga) och inget har vi hunnit packa än. Eller, hinner hinner vi ju, men jag vet inte vart jag ska börja för barnen kommer slänga ner allt möjligt och sen har jag ingen översikt och då blir jag knasig! Planen, den lite vaga, är att ta med en hel del kläder som är på gränsen att bli för små för ungarna och helt enkelt dumpa dem innan vi åker hem. Det känns som en bra plan, för då får vi också lite översikt om vad som finns kvar här hemma. En annan lite lös plan är att jag ska ta mig till C&A i Las Palmas och köpa en del nya kläder till mig själv. Bästa butiken, tycker jag, synd att det inte finns en i Sverige. Eller bra kanske, så får jag handla lite kläder som inte alla andra har, även om det är vardagliga kläder.

Nu har jag lovat ungarna att vi ska packa, så det är väl dags att lämna datorn och sätta fart.

torsdag 9 februari 2012

Återstår bara att...

...rätta.

Idag var det nationellt prov i svenska, uppsatsskrivning. I tisdags var det läsförståelse. Så för mig återstår "bara" att rätta och att skriva omdömen på niorna i svenska. Och att knåpa ihop information till vikarien som ska täcka mig i sex dagar. Det sista är faktiskt det svåraste, för jag vill inte att det ska bli lekstuga bara för att ja ginte är där, samtidigt vill ajg gärna ha full koll på vad eleverna jobbar med. Min egen undervisning är ganska klar i huvudet på mig, men jag erkänner att jag improviserar friskt eftersom jag ju faktiskt har en del vana, känner eleverna och ändå har en tanke om vart vi är på väg. Svårt att få någon annan att ta över fullt ut då. Men jag gör mitt bästa för att fixa så att det är tydligt för vikarien...

Jag är så trött idag, bara. Kanske blir det att jag sitter några timmar innan jobbet i morgon. Med uppsatserna, alltså. Äh.

Gokväll.

söndag 5 februari 2012

Projekt Harry Potter

Så ja, jag har ju då läst ut bok #6 i serien om HP, och tänker mig att ta tag i den sista när jag kommer hem från semestern. Jolin och jag pratade häromdagen om att pojkarna i hennes klass gillar Harry Potter, och hon ville gärna se filmerna. Sjäv vill jag gärna att vi ska läsa en kapitelbok tillsammans, istället för att läsa kortare sagor eller spela fia, så det faller sig kanske naturligt att jag försöker få henne intresserad av HP. Vi läste halva första kapitlet igår, men eftersom vi kör varannankväll här hemma så var det min tur att läsa för Jack i kväll, och Patrik är inte så intresserad av HP.

Vad jag märkte när vi började läsa igår, var ett par saker. 1) Språket är ganska komplicerat så man måste stanna upp och förklara en hel del, 2) det är många människor i berättelsen - redan på tio sidor måste man fråga om Jolin är med på vem som är vem, 3) Jolin klarar av mycket mer i bokväg än jag trodde. Så jag funderade och funderade på hur jag skulle kunna göra det lite mer överskådligt för henne, eftersom de flesta karaktärer återkommer hela tiden och då måste man veta vilka de är om det ska gå lite smidigt. Jag googlade på bilder men tyckte inte att jag hittade nåt som var riktigt bra, men sen när jag skulle sova kom jag på den utmärkta idén att vi tillsammans faktiskt kunde rita karaktärerna och göra en liten bok av det. Jolin var genast med på noterna och vi har lyckats producera de första fem personerna som är med i första halvan på första  kapitlet. Dessa fungerar nu som bokmärke i boken, vilket också kommer underlätta när vi fortsätter läsa i morgon. Möt familjen Dursley, professor McGonagall och Albus Dumbledore. Inte helt lätta namn för en sexåring...






Åh, jag vet!

Egentligen borde jag inte lägga ut den här bilden eftersom det innehåller människor, och då framför allt två av mina elever. Men jag målar över deras söta ansikten (världens busigaste miner!) så att ni inte kan lista ut vem de är, och adderar en liten pratbubbla, för jag kan liksom inte stå emot. Killarna lånade min kamera och gick en sväng i fredags. Jag sa till dem att de inte fick fotografera människor utan att fråga dem före (eller efter), men det var tydligen lite svårt att stå emot, för här låtsas pojke nummer tre att han tar kort på sina vänner..... :-D


Gokväll!

lördag 4 februari 2012

Sveriges sämsta bilförare

Jag antar att det är jag, eftersom jag skrapat bilen ordentligt idag igen när jag skulle parkera. Jag var stressad eftersom Jack satt där bak och ropade att han var kissnödig, dessutom stog mannen som har bilen bredvid vår och tittade på när jag skulle svänga in mellan hans bil och betongpelaren. Det gör inte saken bättre heller att jag vet att han tror att jag inte kan köra bil, han pratar med mig som att jag inte vet hur man gör. Visserligen är han trevlig, men det blir väldigt mycket självuppfyllande profetia eftersom jag blir mer nervös. Och mycket riktigt tog jag inte ut svängen tillräckligt (som jag alltid brukar, jag KAN nämligen parkera!!) utan skrapade emot betongpelaren rejält. Sen var han jättetrevlig och berättade hur man gör när man parkerar och när jag berättar för Patrik om att jag skrapat bilen så snörper han på munnen och surar, FÖR JAG GÖR DET JU GIVETVIS MED MENINGEN!!

Jag antar att jag ska sluta köra och låta mästaren ta hand om all  bilkörning i framtiden.

fredag 3 februari 2012

Ohhh! Kallt!

Det gör inte så mycket att temperaturen ligger på -10 grader på dagtid (förutom att jag oroar mig för att rören i stugan ska frysa och gå sönder), för det kommer kännas så mycket lyxigare när vi åker härifrån! Jack är visserligen ute hela dagarna på dagis, men det verkar vara okej med dem också, de är ute och leker och rör på sig på ett helt annat sätt än vi vuxna gör. Att däremot ta med sig en grupp tonåringar ut för att fotografera i 80 minuter visade sig bli liiiite mer problematiskt. Tjejerna som går runt med tights utan varken kjol eller byxor till, de klarade en halvtimme innan de började klaga. Men jag tror att de ändå hade kul, och det är ju faktiskt huvudsaken, kan jag tycka. När det blir varamre tar vi oss lite längre och kan stanna kvar en stund utöver lektionstid. Kruxet med ungdomar är dock att de glömmer sina kameror hemma. Alltså fick några låna min, och därför kunde inte jag fotografera. Men det gör å andra sidan inget - det var ju skitkallt ;-)

Nu ska jag försöka tina!

onsdag 1 februari 2012

Böcker för barn

Okej, okej, jag måste bara, för detta inlägget har funnits i mitt huvud den senaste veckan och måste få komma ut!

Patrik tycke rom att läsa Jan Lööf för barnen. Gamla godingar som han själv gillade när han var liten.
Jag gillar inte Jan Lööfs böcker. Jag tycker att de är statiska, att språket är krångligt och styltigt och o-bra, och karaktärerna är torra. Bilderna är väl okej, men raka och stolpiga (och bara pojkar hela tiden!!!).

Nej. Tacka vet jag PIJA LINDENBAUM. Jag skriver hennes namn med versaler, i stora bokstäver, fetstil och understruket för att ni verkligen inte ska missa vem som är Sveriges bästa (nu levande) barnboksförfattare. Språket! Det gör liksom ingenting att man läst böckerna femtio gånger den senaste veckan, språket blir aldrig gammalt. Bilderna! Så fina, fyndiga, intressanta, annorlunda. Innehållet! Så äkta, fast fantasifullt och udda.

Man vet att en bok funkar när barnet som lyssnar är så trött så han knappt orkar hålla ögonen öppna, men ändå vägrar att lägga sig ner på kudden för att inte missa ett enda ord eller bild. Trots att det är fjärde gången den här veckan han hör samma bok!

Vi har läst alla Lindenbaums böcker för båda barnen. Gittan-böckerna. När Åkes mamma glömde bort. Kenta och barbisarna. Lill-Zlatan och morbror raring. Siv sover vilse. Och alla går hem! Hos båda! Både när det är en pojke i huvudrollen, och när det är en flicka.

Jag gillar att det kan handla om en fotbollstokig tjej med en morbror som är gay. Eller om en pojke som är trött på att spela fotboll och vill leka med barbiedockor med tjejerna istället. Och om en udda liten flicka som blir kompis med vargar när hon tappar bort sitt dagis (den tycker Jack är läskig), blir kompis med några fårskallar när hon är på semester, och skaffar sig några älgar till brorsor när hon inte har ett eget syskon. Just nu är favoriten (för Jack, Jolin spelar hellre fia med knuff) Siv sover vilse, den är himla snyggt ritad med drömlika rum. Det är liksom så BRA.

Har man inte läst Lindenbaum förut så tycker jag att man bör göra det pronto.
Och nej. Jag får inte betalt av rabén&sjögren.

Ont i axlarna

Är det ett tecken på att man håller på att bli gammal, när man liksom inte riktigt tåler stressen på samma sätt? Jag menar, jag är stresstålig, förutom att jag får blackouter när jag inte hittar rätt papper eller så, men samtidigt vet jag med mig att jag har börjat med den hemska ovanan att dra upp axlarna och liksm spänna mig en massa när jag blir stressad. När elever frågar mig om det finns chans att höja sig i svenska om de bara skriver riktigt bra på nationella proven, drar jag upp axlarna till öronen och känner hur det börjar rycka i mitt ena ögonlock. Naturligtvis är det inte den reaktionen de önskar, men i de fall då det finns elever totalt utan känsla för vad man är kapabel till är det lätt att det blir lite spänt. Framförallt eftersom jag inte på något sätt tycker att det är ett bra och stimulernade sätt att säga "nej, du kommer aldrig få mer än G" - vad har man då att kämpa för? Det ska bli skönt när vi byter till det nya betygssystemet nästa år, det kommer bli lättare att ge rättvisare betyg eftersom det åtminstone finns fler steg på skalan.

Nå, själva grejen var ju då det här med att jag har så oerhört ont i axlarna/ryggen. För att jag spänner mig hela tiden. Och att det är ett tecken på att man kanske är gammal, eftersom det aldrig blev så här förut. Men det kan ju också vara en bra "hint" att man är stressad fast man själv inte tror att man är det. Dags för nationella prov i svenska nästa vecka och hälften av eleverna ligger hemma i kräksjuka....... Optimal grogrund för stress, eller vad säger ni?!