tisdag 30 augusti 2011

Ännu en dag till ända.

Ja, dagen är till ända klockan sju på kvällen. När barnen sover (vilket de inte gör riktigt än, men snart) sätts TV:n igång, och där tar hjärnaktiviteten slut.


I sommar har jag kollat på en massa TV, precis som vanligt. Men istället för alla tusen TV-serier som jag brukar ha koll på, har jag enbart tittat på So You Think You Can Dance och Entourage. Jag har alltid velat se Entourage men aldrig kommit till skott. Nu kom vi till skott. Vi har kollat på alla säsonger rakt upp och ner, och nu har vi till och med kommit ifatt "verkligheten" i USA. Det allra tråkigaste med att vara i kapp med en serie är att det tar så fasligt lång tid innan man får se nästa avsnitt. En hel vecka! Och med just Entourage känns det som att en vecka är en månad, som att man tappat kontakten med en vän.

Stackars mig sen också, för just nu är vi inne på sista säsongen, och det är vaddå - typ ett eller två avsnitt kvar?! Vad ska jag ägna min höst åt nu, liksom?

måndag 29 augusti 2011

Är detta året då...

...jag lär mig börja använda min kalender ordentligt?

Det händer en massa massa saker på jobbet, mycket papper som ska fixas, allt ska dokumenteras, det rullar på i en faslig fart. Egentligen har jag det ganska lätt, jag har i stort sett bara tre klasser att hålla reda på. Men jag har skrivbordsförvaring modell högar, och allt läggs just nu i förvirrade högar! "Kan vara bra att ha sen", "ska användas i morgon", "bör göras omgående"... Och sen hamnar papprena lite fel. Och så blir det lite kaos. Och så tror jag att jag börja lida av koncentrationssvårigheter, för jag får då inget gjort! Dag ett av arbete i form av lektioner och jag är nämligen liiiiite förvirrad över vad som ska göras, har gjorts och måste göras.

Men det löser sig nog.

fredag 26 augusti 2011

Mitt tusende inlägg!

Neeej, nu kan jag inte skjuta upp mitt tusende inlägg längre! En tillbakablick på de år jag skrivit kanske hade varit på sin plats, men det blir plötligt bara så stort och så blir det inte gjort, och då struntar jag hellre i det. Grattis till mig på tusendeinläggsdagen!

foto taget av Jack

För övrigt har jag haft en vecka med information och lära-känna-elever-aktiviteter så att det stått härliga till. Det har varit riktigt roligt och jag tror jag har ganska bra koll på min klass. Nu återstår bara att träffa niorna och lära känna dem också, vilket blir på lektionstid nästa vecka. Jag tror att jag är på det klara med vad jag ska undervisa i ett tag fram över, det är bara lite förvirrat just nu. Tur att jag är så trött efter dagens vandring i skogen (en mil, kvavt som tusan) att jag inte orkar oroa mig. Det är ju trots allt fredag.

Just det ja. Jag vill inte ropa hej innan kontrakt är skrivna, men vi har kontraktskrivningstid på torsdag, sedan är drömmen om ett eget sommarhus inte längre en dröm. Snabbt jobbat va?

lördag 20 augusti 2011

Bokuppdatering

Jag fick kämpa för att hinna klart med Wild Swans av Jung Chang innan jag började jobba igen. Inte för att boken inte var bra, utan för att den var tjock och innehållsrik! Jag kan ärligt talat säga att jag inte visste någonting om Kina före denna bok. Inte egentligen. Nu vet jag mer om Kinas historia och om kommunism och framför allt då om Kina under kommunismen! Läskigt. Man inser att även om vi kanske inte alltid har haft det bra i västerländerna, så har man åtminstone inte straffats med döden för att ens systers ingifte makes föräldrar en gång arbetade åt fel människor. Boken är läsvärd om än full av namn som känns lite likadana (eftersom man inte är van vid dem) och begrepp som man inte heller känner till, vilket gjorde den lite svårare att komma in i i början. Men eftersom berättelsen i sig, om tre generationer kvinnors livsöden, är så intressant, går det lättare efter ett par hundra sidor.

Bok två idag är Igelkottens elegans av Muriel Barbery. Den har jag lyssnat på under veckan som jag nu jobbat, - i bussen, på cykeln till affären, i köket medans jag lagat mat.... Jag är egentligen inget fan av ljudböcker, men jag ser ju klart nyttan av att lyssna istället för att sitta med en bok framför ögonen, särskilt när jag åker buss. Jag har fortfarande svårt att koncentrera mig på handlingen om jag tittar på saker som rör sig, eller ser text som handlar om helt andra saker än själva boken, för det är alltid ljudet som stryker på foten där. Till skillnad från om jag läser med ögonen, då märkar jag ju inget runt mig. Boken i sig var bra, åtminstone var slutet väldigt bra. Vissa kapitel hade för ingående beskrivningar av diverse kulturella ting så som filosofiska tankar och utlägningar om grammatikens skönhet. Där slölyssnade jag, medan jag verkligen kunde leva mig in i karaktärerna. Värd att läsa? Jag känner inte att min tid är bortkastad, så svaret är väl ja på frågan, men man ska nog vara på humör för djup.

Min nästa bok lär ju också bli en ljudbok. Men vilken?

fredag 19 augusti 2011

Sjukt var'e här. Igen.

Jaha. Så har man då inte ens jobbat en hel vecka utan åker på en VAB-dag en fredag. Patrik var hemma i tisdags med Jolin så det är inte mer än rätt, men det känns ändå jättejobbigt när man är ny på ett ställe att man är borta så här inledningsvis. Jag tröstar mig med att jag har rätt bra koll på vad som ska hända på måndag, plus att jag tänker åka in lite tidigare till jobbet då så att jag får ännu bättre koll. Då kommer nämligen eleverna, och även om jag är nervös så känns det jättebra att jag ska få en alldeles ny klass och inte ta över någon annans.


Vi hade en tre timmar lång grundutbildning i Smart board i går på jobbet. Det finns bara en Smart board i hela skolan, och även om man kan använda programmet Notebook (som är såååå smart!!!) på alla datorer och i alla salar, eftersomd et finns projektorer i alla klassrum, är det bara i MITT klassrum som Smart boardskärmen finns! Jag är såååååå uppspelt över detta, ni anar inte vilka möjligheter som öppnar sig när man kan bli interaktiv på detta sätt! Jag ser hemskt mycket fram emot att få börja jobba. Jag tycker den här rektorn är väldigt smart som lägger pengar på att ha små klasser (jag har 19 i min sjua, de andra sjuorna har 21 och 22 elever) och behåller datasalarna, istället för att ha 30 elever i klassrummen och istället ge alla varsin dator. Man kan vara interaktiv utan att behöva sitta med datorn framför ansiktet 24-7.


Oj, jag är så till mig att jag inte kan sortera intrycken märker jag. Och jag var faktiskt ledsen idag att jag inte kunde gå till jobbet, inte bara för att det ger ett kasst intryck att vara hemma första veckan, men också för att det är så KUL att vara på jobbet! Jag har varit där en vecka och det känns som att jag varit där i flera år, eftersom vi är ganska synkade redan. Sen delar jag klass med en ny tjej också, en som dessutom är ganska nyutexad, och det känns bra.

Nu vaknade lilla sjukisen (Jack) så det är dags att göra annat.
Trevligt fredagsmys på er!

onsdag 17 augusti 2011

Förskoleklasstart!

När man själv börjar på nytt jobb kan man inte gärna ta ledigt för att följa med till skolstarten. Det är väl det som är en av nackdelarna med att vara lärare - att man kanske kommer missa sina egna barns avslutningar och uppstarter eftersom man har så många andra barn att ta hand om. Det är faktiskt en stor nackdel, om ni frågar mig, för jag vill ju gärna vara delaktig om jag kan, men istället är man mindre delaktig än många andra föräldrar. Det gäller kanske att alltid jobba i en kommun som inte har samma start- och slutdatum som ens egna kommun, men samtidigt kan det vara lite svåra kriterier att gå på.


I Lund började de hur som helst idag, i Malmö börjar de först på måndag, så det hade ju funkat detta året. Fast nu var det ju ändå så att Patrik var hemma i förmiddags och kunde följa Jolin till skolan, vi behöver ju för all del inte vara två stycken vid uppstart. Dessutom var uppstarten ingen jättenyhet, i stort sett alla i Jolins klass har gått med henne det senaste året på "Femman", hennes förskola. Femman är precis vad det låter - en avdelning med femåringar. Jag tror inte att det kommer bli så mycket annorlunda detta året rent pedagogiskt, eftersom man varit mycket duktiga att ta till vara på femåringarnas upptäckarglädje och nyfikenhet. Jolin kan dessutom läsa och skriva, så det är inte heller någonting som hon kommer behöva hårdköra, om man nu gör det redan i förskoleklass..? Vad vet jag, som sagt.


Jag frågade henne när jag kom hem vad hon hade gjort idag, och hon svarade "blåst såpbubblor". Så mycket mer fick jag inte ur henne, men jag antar att det är detta som kallas mjukstart? Mjukstart är någonting som våra elever inte kommer få. Ojoj vad det planeras!! Tydligen hade dessa lärare haft ett konsultföretag inne under våren vars mening och mål var att titta på undervisningen och komma med eventuella förbättringspunkter. En av dessa var att man inte behöver vara så himla överambitiös med sina lektionsplaneringar, man behöver inte hinna allt på 40 minuter...

Det är hur som helst fortfarande kul!

tisdag 16 augusti 2011

...start!

Inte nog med att sommaren är slut. Jack har börjat på dagis (och börjar på stora avdelningen på måndag!), Jolin har börjat på fritids och börjar i förskolan i morgon, och själv har jag börjat ett nytt jobb! Så man kan ju säga att vi påbörjat en massa, allihop!

Foto av Jack. Redigering av mig.

Igår när jag kom hem från jobb var det raka vägen till medicinskåpet för ett par huvudvärkstabletter. Det var information overload och stackars huvudet hängde inte med. Men vilket ställe jag hamnat på! Jag säger inte att de andra ställena jag jobbat på inte varit bra på sitt sätt, jag säger bara att jag aldrig jobbat i så fina lokaler. Inte heller på en skola där man varit så mån om elevernas resultat, och man kan tycka att det är på gott och ont, men här har man en jätteduktig och engagerad specialpedagog, en tydlig plan för både de svagare och de starka... Dagen idag har gått åt till att planera inför läsåret, det är en gemensam planering på ett sätt jag inte upplevt tidigare, men det kan ju också bero på de nya läroplanerna (som jag anser är bättre än de gamla). Det är en liten skola med bara 220 elever också, någonting som så klart spelar roll när det gäller hur man kan arbeta. Och personalen är väldigt trevlig, måste jag säga.

Jag har på känn att det kommer bli utmanande, men på helt andra sätt än tidigare. Och det ser jag fram emot!

Slut...

Så är då sommaren slut.

Jag såg siffror på nederbörd i Lund i sommar, där det normala för en sommar vad 60 mm regn per månad, i snitt. I juni i år hade det regnat 71,9 mm. I juli hade det regnat 171,6 mm. Och i augusti, mellan den 1-10:e, hade det regnat 59,2 mm. Så om jag säger att jag tycker att vädret i år har varit riktigt jävligt, så tycker jag att jag har alldeles rätt i det.

Det är en regnig sommar vi haft. 

måndag 15 augusti 2011

Nervös?

Idag börjar nya jobbet. Jag tar bussen om tio minuter. Nervös? Jag var inte det förut, men nu börjar det!

lördag 13 augusti 2011

Men alltså...

...jag är ju jättemörkrädd. Jag vågar nog inte sova i hus på landet med en läskig källare och sånt....

Lugn och ro, eller tjat

Jag vet inte huuuuur många människor som säger att frukosten är deras favorittid på dygnet. Att bara sitta och njuta av allt möjligt gott i eeevigheter! Jag hatar frukost!! Jag ogillar alla måltider för tillfället, eftersom det bara är tjat och tjat och tjat hela tiden, men jag hatar frukostar för det kvittar nästan hur mycket jag tjatar så äter ungarna ändå knappt någonting.

Ja, jag kan låta dem springa runt, ta en tugga i förbifarten och sedan låta dem springa en halvtimme till. Eller låta mackorna vara kvar på bordet så att de förr eller senare blir uppätna. Men nu är det så att jag tycker att man sitter ner när man äter, man äter upp det man tar för sig, och sedan är det bra. Patrik och jag har tillräckligt dåliga matvanor, vilka vi kämpar på med för fullt för att ändra, och vi vill inte att barnen ska behöva göra likadant. Så här är det tjat och tjat och tjat som gäller, och jag börjar så klart starkt fundera på om det är värt det? Förr eller senare blir de väl hungriga nog att sitta ner. Och växer upp och slutar springa runt. Kanske är det för mycket begärt att inte vilja ha slagsmål utan bara ett lugnt och sansat mål?

Hur som helst ska det bli skönt nu när jag börjar jobba och barnen återgår till sina rutiner på dagis/fritids/skola, för där springer de garanterat inte runt vid mattiderna. Kanske är det bara det att när man spenderat varje dag i åtta veckor med varandra (åtta veckor gånger sju dagar gånger tre måltider är lika med etthundrasextioåtta måltider!!!!!!) så blir det lätt lite tjatigt till slut.

onsdag 10 augusti 2011

Nej, jag vet vad jag vill

En stuga med lite skog, med tomt nog att kunna odla lite potatis, rödbetor och lök, med rabarber till min gubbe så han kan göra kräm på kvällarna, en insida som är lagom sliten så att ungarna kan kasta grejer i golvet utan att det gör nåt om det bli märken, en utsida där man kan hänga soliga dagar med lite annan natur som man kan utforska mindre soliga dagar, inredning bestående enbart av loppisfynd och tid för läsning och fotografering eftersom barnen roar sig själva med vad naturen har att erbjuda, ett ställe att spendera tråkiga helger då maken jobbar eller roliga helger då han är ledig... För mycket begärt? I think not.

tisdag 9 augusti 2011

Avslutning!

Sextio dagar senare (typ) avslutar jag idag min trettio dagar långa musikutmaning med att försöka komma på en enda låt som jag lyssnade på förra sommaren. Minnet är ju som sagt bra men inte särskilt långt. Hur som helst. Denna låt var en favorit i augusti förra året. Jag tror jag gillar den extra mycket för att bandet är så 80-tal och påminner mig mycket om min farbror, som lyssnade på (lite hårdare än det här men ändock) sån musik.
Nu ska jag skona er från min musik på ett tag!!

Day 30 - your favorite song at this time last year




måndag 8 augusti 2011

Halt!

Mamma har nog lagt grunden till min musiksmak.
Så vi tackar henne med en sång från barndomen.

Day 29 - a song from your childhood 




lördag 6 augusti 2011

Drömmen om .. Elin?

Åh jag är sååååå sugen på en sommarstuga!! Och oj hoppsan. Igår skrev jag om att dela med sig mera och här är jag dagen efter och önskar mig mer saker till mig själv... Ja, jag säger då det, minnet är kort och mycket vill ha mer. Suck.


Hur som helst. Jag vill ha en sommarstuga, och jag tror att jag och Patrik har ekonomi nu för att klara av att få lån till en stuga. i och med att jag har så mycket lov hade det varit väldigt trevligt att ha ett ställe dit man kan åka och bara låta ungarna springa runt ute utan att jag måste följa dem slaviskt så som jag känner att jag måste göra här hemma. Jag får väl fortsätta drömma, för det är aldrig någon som får tummarna loss när det gäller sånt här - att prata med banker är ju läskigt, och vet vi egentligen vad det innebär att ha ett hus, om så än bara ett fritidshus? Fast jag tänker att det finns såååå många dönickar där ute som bor i hus - skulle inte jag och Patrik klara av det också?!

fredag 5 augusti 2011

Aj, mitt samvete!

Jag stödjer Läkare utan gränser varje månad. Och Rädda barnen. Det är inte med mycket pengar, men det är i alla fall någonting. Och jag önskar att jag gjorde mer, jag borde göra mer, men det gör jag inte. Jag har så mycket, förändringar i världen börjar med en själv, jag vet det, men ändå gör jag inte mer.
Shame on me.

Day 28 - a song that makes you feel guilty





Michael Jackson var länge en stor idol, och jag tycker att hans låtar är helt fantstiska, särskilt de från 80-talet.
"If you wanna make the world a better place, take a look at yourself and make the change!"

tisdag 2 augusti 2011

Inget plink, minsann

Det är en sak när man inte smörjer in sig själv när man åker till stranden, en helt annan när man glömmer smörjet till sina barn... Idag har solen äääääntligen kommit (och ännu ingen droppe regn, till skillnad från igår då röret på balkongen svämmade över, igen) och vi spenderade tre timmar på beachen innan Patrik började jobba. Sedan åkte vi hem och jag och barnen har varit ute och blåst bubblor och ritat med krita på marken, gungat lite och tittat på alla de fjärilar som älskar plommonträdet ute på gården. En väldigt bra dag, med andra ord!

Häromdagen skrev jag att barnen skulle få lära sig ett instrument, och Jolin är på, hon vill spela flöjt, säger hon. Jag kollade upp det som tidigare var kommunala musikskolan i stan, och flöjtlektioner kostar då 1900:- per läsår. Tjena. Lägg till 1600:- på dans per år och gånga det med två barn så så har vi en trevlig liten summa utgifter. Och då utan utrustning i form av instrument och danskläder. Inte konstigt att det bara är en viss sorts barn man träffar på under dessa aktiviteter.....

Och på tal om att spela instrument. Dagens sång är en av mina favoriter, som jag första gången stötte på i favoritfilmen Moulin Rouge, men som jag gillar minst lika bra i originalframförandet.

Day 27 - a song that you wish you could play