onsdag 30 november 2011

Ooooonsdag!

*gör vågen*

Dessa underliga saker kommer hända idag:
1. Jag kommer ha min lärarkandidats handledare från högskolan hos mig ett par timmar för att diskutera min kandidat och hennes utbildning. Hur konstigt är inte det?! Inte nog med att det är konstigt att jag ens har en lärarkandidat, jag som inte har en susning om vad jag håller på med, nu ska jag dessutom diskutera med någon från högskolan hur det går för henne?! Jaja, folk från högskolan är också bara människor, men det känns ändå lite larvigt.
2. En annan lärarkandidat ska intervjua mig om hur jag lägger upp undervisningen i engelska, vad jag trro eleverna lär sig mest av och vilka uppgifter jag använder mig av. Ehhh, det knasiga med det är att jag använder mig av boken, jag har ingen aning om hur eleverna lär sig och jag orkar inte göra några extra uppgifter för jag är så himla trött när jag kommer hem. Kandidat #2 borde intervjua kandidat #1 istället, för hon har energi att göra roliga uppgifter, kan jag tala om! Men det är väl också lite annorlunda att jobba heltid och ha småbarn hemma, istället för att ha en vecka på sig att planera en lektion, och då hemma i lugn och ro... Men, det är ändå väldigt bra med båda dessa kanditater, för av den ena får jag idéer om hur man kan göra uppgifterna roligare, och den andra får mig att tänka till. Och vad vore livet om man inte utvecklades lite under tiden?

En rolig sak som hände häromdagen var när jag diskuterade Tusen gånger starkare med en grupp nior. Vi pratade om någonting och jag sa "Men egentligen tycker jag inte att den här boken är så bra. Man märker att det är en vuxen som har skrivit den för allt är så draget till sin spets. Det är inte som att någon i vår ålder skulle skrivit så." Sen hörde jag vad jag sa och sen skrattade vi tills vi låg dubbelvikta på bänkarna. Vaddå "vår ålder"?!! Jag är sådär 18 år äldre än mina elever! Men. Till mitt försvar så är jag 14 år i hjärtat..... Hahah!

Ha en bra dag!

söndag 27 november 2011

Harry Potter and the...

...Philosopher's stone
...Chamber of Secrets
...Prisoner of Azkaban
...Goblet of Fire

Det är vad jag har ägnat mig åt i bokväg den senaste tiden. Jag antar att jag har blivit biten, fastnat, åkt dit. Fast inte rejält, bara lite. Jag känner bara att jag inte riktigt vet vilken annan bok jag ska ägna mig åt, så jag kan lika gärna fortsätta med HP-böckerna. Jag gillar trean och fyran bäst hittills, men ettan och tvåan funkar också, och helt klart bättre än på svenska. Frågan är när det är lagom ålder för Jolin att börja lyssna på Harry Potter....

Jag har också läst Det fattas en tärning av Johanna Thydell eftersom mina sjuor just nu läser den och diskuterar osv. Dessutom läser jag Tusen gånger starkare av Christina Herrström eftersom mina nior läser den. Det fattas en tärning var riktigt bra, Tusen gånger starkare är inte super precis. Men det finns mycket att diskutera och fundera över i den, så den är bra som läsbok i en klass.

Annars är det bara att inse att jag fick upp alla stjärnor i vardagsrummet till slut och att den här helgen också är till ända.... Jag längtar redan till nästa!!

lördag 26 november 2011

Jul och tid för pynt



Är det för att jag helst har vita prydnadssaker (om jag ens har några alls) som ungarna blir vilda när julpyntet kommer fram? Vi försökte först med tomtarna i vardagsrummet, men jag blev så illamående att vi fick flytta ut dem i köket, rummet som jag är i minst. Jack och Jolin pyntar sina rum för fullt och har jag tur finns det inget kvar till resten av lägenheten....

Fri-tid

Igår var jag ju ledig från jobbet och hade en heeeel dags extra fritid. Dagen såg ut som följer:
Upp, klä på barn, frukost, lämna Jolin i skolan, hem lämna cyklar, åka och storhandla med Jack, hem, ställa in maten, betala räkningarna, iväg och hämta tårta, äta lunch, hem, lämna tårta, iväg hämta Jolin i skolan, hem och städa lägenheten, besök med fika, tårta och trevligt prat, fixa och äta kvällsmat, iväg med syster till Nova och BRs clubkväll (25% på allt), hem igen oooooch ZzZzZznark! Ledig dag? Nja, jag vet inte.


Men fördelen är ju att eftersom jag städade igår så behöver jag inte göra det idag, så idag har vi istället varit ute i det svinkalla vädret, målat med vattenfärger, hämtat julpyntet i källaren och hittat en massa grejer som jag hade i min ungdom. Jag måste ta och fotografera dessa smycken en dag när jag pallar, för det är halsband av varierande slag som representerar mina "stilar", särskilt under högstadiet... Både Jack och Jolin blev i alla fall överlyckliga eftersom de fick lite halsband och skrafs av mig.

Det är dags att börja fundera på julklappar ju, och därför var syrran och jag på BR igår för att kolla in om vi kunde hitta något, 25% är ändå 25%. Vi gick väl fem varv i butiken, hon kom därifrån med ett Ferarri-garage till Jack och jag köpte en Slinky till Jack och en My littlest Pet Shop-nöjespark. Alltså. Det är så mycket skräp här i världen, jag vet inte vad jag ska ge mina barn som de skulle uppskatta en längre tid?! Jolin fyller ju dessutom år nästa vecka, så det är ganska mycket hon "ska ha" i december. Nu tänker Patrik och jag i alla fall att hon inte ska få så mycket eftersom den där kaninburen kostade nästan 1500:- och även om hon "tjänar ihop" till den så måste man begränsa sig lite. Särskilt när man har begränsad ekonomi....


Syrran och jag funderade över vad vi själva önskade oss när vi var små och vi kom fram till att vi var ganska anspråkslösa, en strumpa och några trådar så var vi nöjda och kunde leka en hel eftermiddag. (eller hur mamma?!) Eller inte. Jag ville nog ha Barbiedockor och Sandra körde på den större varianten dockor ganska länge. Men jag tror att jag var lite som Jolin och hellre ville pyssla och läsa och skriva och rita. För i ärlighetens namn - det är det hon gör när hon "leker"! Vad hon ska med alla sina leksaker till vet jag faktiskt inte. Det är helt annat med Jack. Som idag efter vi varit ute. Jolin gick och hämtade sitt ritblock som hon fick förra helgen av någon av sina snälla kompisar, och Jack satte sig med sina polisbilar och började leka.


Bla bla bla. Vad jag ville komma fram till är att det är inte så himla lätt att hitta på någonting till barn som "har allt" men som man också gärna vill ge allt!
Nu är det nog bäst jag trycker in lite bilder i det här inlägget så att det inte bara blir en massa ord. Jag väljer bilder från Gran Canaria. Alla i familjen pratar väldigt mycket om hur vi längtar till februari när vi ska åka igen. Sol. Värme. - Jag skulle så gärna vilja prova på att bo utomlands ett tag....

söndag 20 november 2011

"Rättar uppsatser"

Ja, jag vet att både man och föräldrar kommer att läsa detta. Och att jag inte följde med sagda man till nämnda föräldrar eftersom jag behövde rätta uppsatser. Men nu har jag läst 15*3 + sisådär 8 sidor till (dvs. närmare 55 sidor elevtext) och jag behöver en brejk, så jag tänkte mig ett litet blogginlägg innan jag fortsätter.

Helgen har varit minst sagt fullspäckad. Jolin hade kalas för sina klasskompisar i fredags och jag är glad att hon lyckades minska ner från 27 inbjudna till 17, och att fyra av dessa 17 inte kom. Jack hade en kompis här (lillasyster till en av Jolins inbjudna) och de två satt bakom soffan och kramades... Men i alla fall, 15 barn på kalas och jag är glad över våra 135 kvm som tillät kurragömma och lek i diverse rum. Det var bara trångt när de skulle äta, men eftersom de fick sitta på golvet så löste det sig också, som det så oftast gör.

Igår var vi på namngivning för en kompis' bebis och jag och Patrik konstaterade åter igen att det här med släktkalas och stora fester inte alls är vår grej. Vi känner oss mest bortkomna. Men det var ju trevligt, och det är alltid kul att bli inbjuden till någonting. Lördagen svischade dock förbi i rasande fart.

Veckan som kommer har jag tagit ledigt på fredag. Jacks dagis är stängt och vi ska få besök av kompisarna från Byhåla - kalas nummer två i födelsedagsfirandet. Även om det bara blir en halvdag jag egentligen kortar ner min vecka med så känns det rätt bra faktiskt, man borde alltid ha fyra dagars arbetsvecka tycker jag!

Jag har varit inne på Tezzies blogg och tittat, precis som jag brukar, fast jag inte riktigt hunnit lämna kommentarer, och känner mig väldigt sugen på att ge mig ut med kameran och hitta nåt att fotografera. Som vanligt har jag inte riktigt ork eller tid, men när det då kom ett erbjudande med groupon (som jag "gått på" och får erbjudande av var och varannan dag) om en fotokurs á 2*3 timmar, tog jag tillfället i akt och slog till. Om inte annat kanske jag blir lite säkrare på inställningarna, tänkte jag, och hittar tillbaka lite till lusten att fotografera? Då kanske det äntligen dyker upp lite bilder i den här fattiga bloggen igen....

Nu måste jag fortsätta läsa de här novellerna. Det är kul att de skriver när de får det i uppgift, men det är tradigt att läsa alla och försöka komma med konstruktiv kritik....

torsdag 17 november 2011

Utvecklande!

Häromdagen frågade jag en kollega om hon var lycklig, hon såg nämligen lycklig ut. Hon svarade att det var många år sedan hon hade varit lycklig, men att hon jobbade på det. Sedan frågade hon mig om jag var lycklig. Jag svarade att jag är det ibland men att det inte är en konstant känsla, precis.

Jag har just haft utvecklingssamtal med en elev som är jätteduktig i skolan. När en elev är jätteduktig i skolan brukar det ibland vara svårt att skriva ner mål som ger eleven någonting att arbeta för. Jag gav ett förslag för eleven att arbeta mot, och reaktionen från både elev och förälder var att det var spot on och att det var länge sedan de hade haft ett utvecklingssamtal som gav dem någonting. Båda föräldrar var väldigt nöjda, pappan sa att jag var en duktig pedagog och att de var glada över att eleven hamnat på denna skolan.

Kan man få ett bättre betyg?! Just nu är jag lycklig.

lördag 12 november 2011

Inredningsfunderingar

Börjar det bli vinter eller vad? Inte bara det att det var frost och svinkallt ute i morse, men också det att jag börjar fundera på hur vi ska kunna ända om lite här hemma för att det ska bli... ja, annorlunda.

Egentligen har man ingen ork till sånt där - införskaffa nya möbler och ändra om - men det hade varit himla mysigt att göra det ändå. Jag tänker mig att eftersom det är så mycker mysigare att äta frukost på hotell så kan man göra om hemmet så det känns som ett hotell istället.

Flytta ut skrivborden och datorerna i köket och flytta in matmöblemanget i (det som faktiskt är tänkt som) matrummet. Fast det blir ju inte så vackert. Då måste man ha "nya" matmöbler. Och kanske nya skrivbordsmöbler. Och, och, och.

Nåja, drömma går ju.

Någonting annat som jag drömmer om är att rensa ut leksaker. Det har jag tänkt att jag skulle göra idag. Men kolla klockan, den är snart fem, här har det inte blivit något rensat än, och förmodligen blir det inte det över huvud taget idag. Jag hade också tänkt ta kort och lägga ut lite skit på blocket, men dit kommer jag inte heller längre än till tanken. Äh, whatever, det är helg, nån helg då och då måste man få göra ingenting också.

torsdag 10 november 2011

Mission accomplished (part 1)

Jolin hade i början av skolterminen bekymmer med att inte hinna på toa innan det var för sent. Inget med det, egentligen, utom att hon gick i nedkissade kläder i 5-6 timmar eftersom ingen märkte något och sa till henne att byta. Jag blev faktiskt riktigt förtvivlad ett tag - dels kan man bli riktigt sjuk om man springer runt i blöta kläder i så många timmar, men det är också stor risk att andra barn till slut inte vill leka med en för att man luktar gammal urin. Och faktiskt tror jag att det hade varit jobbigare om de andra barnen inte längre velat leka med Jolin, eftersom det skulle bli svårare att "tvätta bort" en pissenissestämpel. 

Så. Det funkade inte med skäll (så klart! Skäller gör man av frustration), det funkade inte heller att påminna på skolan att påminna Jolin, för det glömdes bort. Vad gör man då för att uppnå ett gott beteende? Man belönar det goda och ignorerar det "dåliga". Och fast man vet att det är så man ska göra är det inte alltid lätt att följa det. När Jolin inte hunnit på toa men bytte kläder, eller när hon hann på toa i tid, fick hon en stjärna när hon kom hem. När inget av det hände blev det inga bannor, men inte heller någon stjärna. 

Och vad ska man med stjärnor till? 24 stjärnor (=24 vardagar) ger en kaninbur. 18 stjärnor till ger hö, matskål, sågspån, vattenflaska och saltsten. Ytterligare 18 stjärnor ger en kanin. Vi kommer vara inne i slutet på februari när detta inträffar, och då är vi redo. För idag var dag 24 och här är buren som Patrik satt ihop.

onsdag 9 november 2011

Riskbedömning

Från maj 2009

Så i går när jag hade bråttom hem för att hinna hämta ungarna innan fritids stänger (halv sex) började jag med mina riskbedömningar. Var kommer det bli glashalt om någon månad, var är det störst risk att jag halkar och skadar knät igen, hur mycket tidigare måste jag sticka från jobbet för att hinna gå när jag blir för rädd för att cykla..? Osv. Jag är värsta haren, särskilt när det kommer till det här med att knäskålen ska hoppa ur led igen. Det smällde ju så otäckt sist och jag kan fortfarande höra ljudet i huvudet... Usch.

För övrigt så har jag en rekommendation i form av ny amerikans TV-serie som är totalt rolig, faktiskt! 2 Broke girls. Jag orkar inte leta reda på nåt klipp på youtube utan reklam, så ni får göra det själva, men seriöst, det är roligt! Äntligen en TV-show som är bra. Som jag har väntat.

söndag 6 november 2011

Årets sista blomma...


...på världens kortaste lov?

Knappt hann man bli ledig innan det var söndag och dags att göra sig redo för jobb igen. Det är okej, så klart, men jag hade behövt en dags lov utan barnen här hemma, för att hinna rätta klart allt som eleverna skrivit. Jag är ganska bra ikapp, men ändå....

Vi spenderade fredagen och lördagförmiddag i stugan och det var mysigt, men kallt. Vi har krattat löv, grillat korv, spelat fia med knuff, sovit trångt i obekväm bäddsoffa.... tja, helt enkelt levt lite enkelt och stugigt. I lördags åkte vi på dop i Blekinge och sov hos min mormor till idag, och sen åkte jg hem igen. Patrik och jag har sovit riktigt uselt två nätter på raken - inte bästa uppladdningen inför jobbveckan - och det kommer bli en tiiidig kväll i kväll! Dessutom börjar utvecklingssamtalen denna vecka, så det blir lite mindre luft i schemat på jobbet.

torsdag 3 november 2011

En massa Wihoo! Och lite annat.

Wihoo! Vi har biljetter till NKOTB-BSB-konserten i Malmö i maj! Det blir typ 20 år sedan jag var och tittade på NKOTB i Globen. 14 000 skrikande fjortisar, själv var jag superförkyld och hade ont i halsen och kunde inte skrika, men det var också då jag lärde mig bussvissla, för att kunna göra nåt ljud ifrån mig som motsvarade pipiga skrik. Nostalgi delux! Här kommer min favoritlåt...



Wihoo! I morgon är Patrik äntligen ledig så att vi kan vara lite familj. Vi ska packa oss in i bilen och åka till stugan för att för första gången sova över en natt. På lördag åker vi vidare till Blekinge för att gå på kusinbarndop. Vi har väl inte supermycket kontakt med kusinen i fråga (lite på FB - ännu något det där stället är bra till!) men det är ju ändå ett tillfälle att träffa släkten och det är kul om Jolin och Jack också får veta vem folk är. Vi sover hos min mormor till söndag och sedan bär det av hem igen. Inte så wihoo att jag har en fet rättningshög som jag inte kommer bli klar med, eftersom jag inte börjat än, men det är ett senare problem.

Wihoo nummer tre och fyra är att jag ska fylla i tatueringen (igen!!) idag. Det har stört mig att den inte blir ba, att min hud inte verkar kunna ta till sig den bruna färgen, och nu är det verkligen tredje gången gillt. Sanslöst att behöva göra samma grej tre gånger, inte för att det gör så ont, men jag skulle ju hellre göra tre olika tatueringar istället för samma varenda gång. Och så ska jag på bio med Hanna ikväll och kolla in En dag, boken som jag läste i september. Egentligen hade vi tänkt kolla på Niceville, men den har slutat gå. Ingen fara dock, den kanske trillar in här hemma, på nåt mysko sätt.

onsdag 2 november 2011

Let the lov begin!

Jack skulle egentligen till tandläkaren nu på förmiddagen men de ringde och sa att tandläkaren var sjuk så det blir en hemmaförmiddag istället. Ganska skönt, faktiskt. Ungarna städar sina rum och lyssnar på Eric Saade och jag.. tja, jag har plockat lite i köket å så. Ska väl göra mer så småningom, men det är ingen större brådska.

tisdag 1 november 2011

Tack för kaffet


Jag vet att jag borde lyssna mer, det är faktiskt väldigt intressant, men föreläsaren är rätt tråkig, så istället har jag planerat resten av höstterminen för sjuorna i svenska och engelska, och i grova drag niornas svenska. Det är ju ganska bra gjort, då kan jag ägna mig åt annat när jag kommer hem.

Åter till föreläsningen.

Föreläsningsdag


Idag är sista arbetsdagen denna vecka, även om det kommer bli rättning och planering hemma ändå resten av dagarna, och det är ganska skönt faktiskt. Vi hade helst velat jobba mer med elevärenden, men som vanligt ska de klämmas in föreläsningar på dessa dagar. Eftermiddagen brukar dock ges till diskussioner och det brukar vara väldigt givande, så dagen känns inte helt bortkastad. Dessutom handlar det om formativ bedömning, vilket är intressant om man bara orkar lyssna....