torsdag 10 november 2011

Mission accomplished (part 1)

Jolin hade i början av skolterminen bekymmer med att inte hinna på toa innan det var för sent. Inget med det, egentligen, utom att hon gick i nedkissade kläder i 5-6 timmar eftersom ingen märkte något och sa till henne att byta. Jag blev faktiskt riktigt förtvivlad ett tag - dels kan man bli riktigt sjuk om man springer runt i blöta kläder i så många timmar, men det är också stor risk att andra barn till slut inte vill leka med en för att man luktar gammal urin. Och faktiskt tror jag att det hade varit jobbigare om de andra barnen inte längre velat leka med Jolin, eftersom det skulle bli svårare att "tvätta bort" en pissenissestämpel. 

Så. Det funkade inte med skäll (så klart! Skäller gör man av frustration), det funkade inte heller att påminna på skolan att påminna Jolin, för det glömdes bort. Vad gör man då för att uppnå ett gott beteende? Man belönar det goda och ignorerar det "dåliga". Och fast man vet att det är så man ska göra är det inte alltid lätt att följa det. När Jolin inte hunnit på toa men bytte kläder, eller när hon hann på toa i tid, fick hon en stjärna när hon kom hem. När inget av det hände blev det inga bannor, men inte heller någon stjärna. 

Och vad ska man med stjärnor till? 24 stjärnor (=24 vardagar) ger en kaninbur. 18 stjärnor till ger hö, matskål, sågspån, vattenflaska och saltsten. Ytterligare 18 stjärnor ger en kanin. Vi kommer vara inne i slutet på februari när detta inträffar, och då är vi redo. För idag var dag 24 och här är buren som Patrik satt ihop.

1 kommentar:

  1. Toppen idé! Gjorde liknande med mina 2 när det var pott-träning på gång (trampoline för Boy, och sandbåt för Munchkin). Heja, Jolin!!!

    SvaraRadera